Burse - Fonduri mutuale

Policolor a crescut ieri cu 10% pe Bursa, dupa ce Raef si-a anuntat exitul. Fondurile de investitii RC2 si RIF ar putea delista compania

Policolor a crescut ieri cu 10% pe Bursa, dupa ce Raef si-a anuntat exitul. Fondurile de investitii RC2 si RIF ar putea delista compania

Click pentru imaginea marita

18.06.2008, 19:04 36

Actiunile producatorului de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti (PCL) au inregistrat ieri cea mai mare crestere de pe Bursa de Valori, 10%, dupa ce fondurile de investitii RC2 si RIF au anuntat ca vor cumpara pachetul de 33% din actiuni detinut de RAEF pentru 27,5 mil. euro.
De la inceputul lunii mai, titlurile Policolor au castigat peste 80%, crescand de la un minim de 2,3 lei/actiune, pana la un maxim de 4,42 lei/actiune in sedinta de ieri.
RIF si RC2 vor cumpara participatia RAEF in cadrul Policolor la un pret de 1,1648 de euro/actiune (echivalentul a 4,25 lei/actiune), tranzactia urmand sa se realizeze pana la inceputul lunii noiembrie. Tranzactia evalueaza compania la 83 mil. euro, valoare apropiata de capitalizarea companiei la sfarsitul sedintei de ieri.
In urma tranzactiei, cele doua fonduri ar putea delista compania de pe Bursa.
"Urmare a acestei modificari si in situatia indeplinirii conditiilor prevazute de legislatia in vigoare aplicabila, RC2 si RIF au posibilitatea sa solicite in viitor retragerea actionarilor minoritari din societate si delistarea societatii", se arata intr-o raportare a Policolor catre BVB.
Potrivit codului BVB, actionarul majoritar al unei companii listate poate solicita delistarea acesteia daca, in urma unei oferte publice, ajunge sa detina peste 95% din actiuni. Dupa preluarea participatiei RAEF, RIF si RC2 vor controla circa 92,5% din companie. Delistarea Policolor ar putea facilita vanzarea companiei in momentul in care cele doua fonduri vor dori sa iasa din actionariat.
Reprezentantii RIF si RC2 nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a oferi mai multe detalii cu privire la planurile pe care cele doua fonduri le au la Policolor.
La inceputul anului trecut, RIF si RC2, impreuna cu Romanian Reconstruction au derulat o oferta publica de preluare obligatorie pentru aproape 50% din actiunile Policolor, la un pret de 2,05 lei/actiune. Subscrierile in cadrul ofertei au fost insa nesemnificative.
Ulterior, RC2 a mai cumparat aproape 10% din actiunile Policolor de pe Bursa, participatia celor trei fonduri urcand astfel la aproape 60%.
Fondurile din actionariatul Policolor au derulat in ultimii ani un proces de restructurare a activitatii producatorului de vopsele, in cadrul caruia a relocat o parte din productie la fabrica Orgachim din Bulgaria, la care Policolor este actionar majoritar.
De asemenea, compania a valorificat o parte din terenurile pe care le detinea in Bucuresti.
De asemenea, compania si-a extins anul trecut afacerile pe segmentul materialelor de constructii, incepand sa produca polistiren expandat in Romania si deschizand o unitate de productie de adezivi si chituri in Bulgaria.
In ciuda acestor miscari, rezultatele Policolor s-au deteriorat in ultimul an. Compania a inregistrat anul trecut pierderi de aproape 10 mil. lei (3 mil. euro), fata de un profit de 8,5 mil. lei (2,4 mil. euro) in 2006, desi a inregistrat o crestere a afacerilor cu 14%, la 160 mil. lei (48 mil. euro). Producatorul de lacuri si vopsele a incheiat si primul trimestru din acest an cu pierderi de 1,6 mil. lei (435.000 de euro) la afaceri de 35,3 mil. lei (9,5 mil. euro).
Piata de lacuri si vopsele a inregistrat in 2006 vanzari de circa 170 - 180 de milioane de euro. Principalii competitori ai Policolor sunt K?ber, d?fa Romania, companie achizitionata in 2005 de fondul de investitii Advent, si Fabryo Corporation, afacere infiintata de Daniel Guzu, in care fondul de investitii Oresa Ventures detine pachetul majoritar de actiuni.
Exitul RAEF de la Policolor este a doua tranzactie importanta de pe piata vopselelor anuntata in ultima luna.
Fondul suedez de investitii Oresa Ventures a cumparat in luna mai 36% din producatorul de vopsele Fabryo Corporation, majorandu-si participatia la 85% din companie. Tranzactia s-a ridicat la peste 12 milioane de euro, evaluand compania la circa 33 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO