Burse - Fonduri mutuale

Politicienii nu vor sa scape de sub control CNVM si CSSPP

13.05.2010, 23:06 13

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului sa reexaminezeproiectul de lege care prevede ca rapoartele Comisiei deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si ComisieiNationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu mai sunt supuse votuluicelor doua Camere ale Legislativului, argumentand ca activitateaacestor doua institutii este mult prea importanta pentru a ramanein afara unui control al Parlamentului.

Adoptat in secret de Guvern in vara anului trecut, proiectul delege care modifica modul de functionare a autoritatilor desupraveghere a pietelor financiare (CNVM, CSSPP si CSA) a fostintocmit impreuna cu Banca Mondiala si autoritatile desupraveghere. Banca Mondiala a conditionat acordarea imprumutuluipentru politici de dezvoltare in valoare de un miliard de euro dealinierea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a Comisieide Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si aComisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) la nivelul deindependenta si autonomie politica si financiara al BanciiNationale a Romaniei.

Prinicipalele noutati aduse de proiect fac referire la faptul cabugetele autoritatilor nu vor mai fi aprobate de Parlament, membriiComisiilor avand mana libera in a-si fixa singuri salariile,elibereaza membrii CNVM si cei ai CSSPP de raspundere civila sipenala, iar rapoartele de activitate, respectiv executia bugetuluide venituri si cheltuieli, sunt doar prezentate comisiilorparlamentare, fara a fi supuse votului.

Transmis spre aprobare Parlamentului, proiectul de lege a fostrespins de Senat pe 27 octombrie 2009, dar in primavara acestui ana primit un raport favorabil din partea comisiilor pentru buget sipentru politica din Camera Deputatilor - for decizional. Cererea dereexaminare trimisa de Presedintie va retrimite proiectul in CameraDeputatilor care trebuie sa elaboreze un nou raport, pentru caulterior proiectul sa intre in dezbaterea plenului Camerei.

"Am fost impotriva desprinderii autoritatii de supraveghere apietei de capital de sub control parlamentar. Proiectul de lege afost respins de Senat, dar a primit in schimb vot favorabil dinpartea deputatilor. Daca Camera Deputatilor va tine cont de cerereade reexaminare trimisa de presedinte, conducerile acestorinstitutii pot fi penalizate sau chiar demise daca rapoartele deactivitate vor fi respinse prin vot de Parlament", a spus senatorulOvidiu Marian, membru al Comisiei pentru buget-finante.

Parlamentarii au incercat anul trecut sa extinda si asupracomisiilor de supraveghere prevederile legii salarizarii unice,insa amendamentele au fost respinse, pe motiv ca aceste comisii nusunt finantate de la bugetul de stat.

In cazul CNVM, principalele surse de venit sunt comisioanelepercepute la tranzactiile derulate pe Bursa si cotele platite deSIF-uri si fondurile mutuale din valoarea activelor.

Anul trecut, CNVM a avut venituri de 19,8 milioane de lei, carenu au acoperit nici cheltuielile cu salariile celor peste 200 deangajati, care s-au ridicat la 21,2 milioane de lei. In ultimii doiani, CNVM a acumulat un deficit de 22 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO