Burse - Fonduri mutuale

Polonia are o listă cu 22 de companii strategice prin care ţine sub control motoarele economiei şi împiedică posibile preluări ostile din partea ruşilor

Wlodzimierz Karpinski este ministrul trezoreriei din aprilie 2013 şi este responsabil cu supravegherea companiilor deţinute de stat

Wlodzimierz Karpinski este ministrul trezoreriei din aprilie 2013 şi este responsabil cu supravegherea companiilor deţinute de stat

Autor: Roxana Pricop

11.09.2014, 21:13 1413

Ministerul Trezoreriei din Polonia a întocmit o listă cu 22 de companii strategice pentru economie, din care fac parte coloşii din energie PGE, PGNiG şi KGHM, alături de băncile PKO şi Bank Gospodarstwa, transportatori de petrol şi porturile Gdansk şi Gdynia, pe care nu le va privatiza niciodată şi la care îşi va păstra pachetul de control.

Măsura luată de guvernul polonez are loc în condiţiile în care creşterea economică din zona euro este tot mai lentă, iar climatul regional este tensionat din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Astfel, statul polonez se asigură că prin cele 22 de companii are sub control principalele pârghii de creştere economică: băncile prin care poate fi finanţată economia, producătorii de energie (petrol, gaze, producţie şi distribuţie de energie, minerit) prin care poate ţine sub control preţurile la energie, cu un impact puternic la nivel social, dar şi sute de mii de locuri de muncă. Mai mult, multe din companiile incluse în listă sunt jucători de talie mondială, precum grupul de minerit KGHM, unde statul deţine 31,79% din capital, unul dintre cei mai mari producători de cupru şi argint din lume. Statul polonez are tot interesul să îşi păstreze controlul asupra acestor companii.

De exemplu, compania PGE, cel mai mare producător de energie din Polonia controlat în proporţie de 58% de statul polonez, la care, prin lege, este stabilit că participaţia statului nu va scădea niciodată sub 51% din capital. PGE este listată la bursă şi are o capitalizare de 9,7 mld. euro. O altă situaţie este banca PKO, la care statul polonez deţine o participaţie sub pragul de 51% din capital şi cu o capitalizare bursieră de circa 11,3 mld. euro, unde nicio decizie-cheie nu poate fi luată fără acordul statului. Spre deosebire, în România cea mai mare bancă, BCR, a fost cedată austriecilor, şi nici măcar nu a ajuns să fie listată pe bursă aşa cum prevedea contractul de privatizare, pentru că Viena s-a opus.

„De-a lungul ultimilor 20 de ani, Polonia şi Trezoreria de Stat au dat dovadă de deschidere şi de disponibilitate de a coopera cu capitalul străin şi cu investitorii interesaţi de dezvoltarea economiei poloneze. Noi sprijinim această poziţie, cu toate acestea, credem că am ajuns la un asemenea nivel de dezvoltare la care este raţional să existe mecanisme care să permită controlul investiţiilor de capital străin în Polonia“, potrivit răspunsurilor primite de ZF de la departamentul de presă al ministerului polonez al trezoreriei.

Una dintre companiile-cheie pentru economia poloneză, grupul de produse chimice Azoty, printre cei mai mari din industria europeană de profil, ar fi fost ţinta unei preluări ostile din partea grupului rus Acron în vara acestui an. Grupul Azoty are o capitalizare bursieră de peste 1,6 mld. euro. „Un exemplu este grupul Azoty, pe care l-am apărat împotriva unei preluări ostile graţie consolidării efectuate în mod eficient. Acest caz arată că avem nevoie de instrumente eficiente de protecţie a pieţei şi a intereselor noastre. Pregătim o serie de modificări prin care în anumite cazuri achiziţiile sau vânzările de acţiuni la companiile poloneze ar putea avea nevoie de acordul Ministerului Trezorerie“, potrivit oficialilor de presă ai Ministerului Trezoreriei.

Polonia a ajuns să aibă cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est, cu o capitalizare de şapte ori mai mare decât a bursei de la Bucureşti, şi să fie singurul stat din regiune care a evitat recesiunea economică în 2009, aducând companiile de stat pe bursă fără însă ca activele strategice din energie şi sectorul financiar să ajungă integral pe mâinile investitorilor străini. Acum, statul îşi continuă consolidarea poziţiei în activele strategice.

Semn că marile listări ale statului s-au încheiat în Polonia este şi faptul că în acest an pe 23 octombrie bursa poloneză organizează la Varşovia un summit regional dedicat pieţei de capital, în condiţiile în care în anii trecuţi summitul a fost consacrat ofertelor publice de acţiuni (IPO Summit).

Pe de altă parte, statul polonez va continua să îşi reducă deţinerile la companii care nu joacă un rol strategic în economie. 190 de companii poloneze aflate sub supravegherea Ministerului Trezoreriei vor suferi modificări de acţionariat, printre care se numără companiile listate ENEA şi ENERGA. Banii obţinuţi de statul polonez din aceste modificări de acţionariat nu vor mai merge la bugetul de stat, ci vor finanţa mari proiecte de infrastructură din programul „Polish Investments“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO