Burse - Fonduri mutuale

Poveştile păgubiţilor de la Harinvest: cum le-au dispărut bani şi acţiuni de sute de mii de euro în mai puţin de un an

Poveştile păgubiţilor de la Harinvest: cum le-au...

Autor: Adrian Cojocar

19.12.2013, 00:08 825

Până în prezent 49 de clienţi ai firmei de brokeraj Harin­vest, a cărei activitate a fost suspendată de ASF, reclamă lipsa banilor sau a acţiunilor din conturile lor, paguba totală sem­nalată depăşind 7,1 mil. lei (1,6 mil. euro), potrivit unei situaţii întocmite de aceştia.

Până marţi, ASF centralizase recla­maţii din partea a 44 de investitori de la Harinvest şi pagube în sumă de 5,35 mil. lei (1,2 mil. lei).

Mulţi dintre păgubiţi, care aveau în cont sume de peste 100.000 de euro sub for­mă de acţiuni şi cash, spun că nu erau foarte familiarizaţi cu bursa, având con­turile deschise de mai puţin de un an de zile, iar o parte au fost obligaţi să-şi mute conturile recent la Harinvest după ce firma de brokeraj Unicapital şi-a închis sucursala din localitate şi Harin­vest rămăsese singura firmă apro­piată prin care puteau derula tranzacţii pe bursă.

Conform listei întocmite de păgu­biţi, suma medie pe care aceştia o recla­mă este de 37.200 de euro, de aproape două ori mai mare decât limita maximă acor­dată de Fondul de Compensare al Investi­torilor. Nu este clar însă dacă inves­titorii vor primi sau nu bani din acest fond, constituit tocmai pentru astfel de cazuri.

Paguba totală reclamată până în prezent de clienţii Harinvest depăşeşte de 20 de ori capitalul social al societăţii, care se ridică la 360.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO