Burse - Fonduri mutuale

Presedintii SIF-urilor cauta explicatii pentru scaderea brusca a actiunilor cu 23% in ultima luna

Presedintii SIF-urilor cauta explicatii pentru scaderea brusca a actiunilor cu 23% in ultima luna

Costel Ceocea, presedinte SIF Moldova: Noi am facut o investigatie si am descoperit ca actiunile unor societati prezumate ca facand parte din grupul lui Chelu au fost transformate din actiuni nominative in actiuni la purtator, fapt ce nu permite identificarea actionariatului din spatele acestor societati.

02.02.2009, 19:17 38

Conducerea SIF Moldova spune ca a primit cinci notificari de la offshoruri din SUA si Cipru prin care firmele respective anuntau preluarea pachetelor majoritare ale unor societati care pana acum au fost prezumate ca facand parte din grupul omului de afaceri Catalin Chelu si care detin pachete semnificative de actiuni la SIF Moldova si SIF Oltenia, conform raportarilor transmise de SIF-uri si de CNVM la sfarsitul anului trecut.

Conducerea SIF nu a spus despre ce firme este vorba.
Pe de alta parte, unele dintre societatile respective, printre care Revan Com, Amattis si Scop Line, toate din Galati, au vandut prin intermediul societatii de brokeraj Eldainvest pachete semnificative de actiuni la SIF Moldova si SIF Oltenia, conform raportarilor de pe Bursa. Cele doua SIF-uri au inregistrat scaderi mai puternice decat retul SIF-urilor de la inceputul anului, de circa 29%, in conditiile in care indicele BET-FI a pierdut in aceeasi perioada 23,4%.
"Sunt transferuri suspecte si o masura temporara de a te sustrage unui control asupra unor operatiuni care se desfasoara in piata. Noi am facut o investigatie si am descoperit ca actiunile unor societati prezumate ca facand parte din grupul lui Chelu au fost transformate din actiuni nominative in actiuni la purtator, fapt ce nu permite identificarea actionariatului din spatele acestor societati", a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.
El mai spune ca a notificat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in aceasta privinta si spera ca institutia sa gaseasca o solutie la aceasta situatie. Potrivit lui Ceocea, in notificarile pe care offshorurile le-au transmis catre SIF Moldova, acestea cereau informatii cu privire la societatile de investitii pentru a-si majora participatiile in SIF-uri in limita de 1%.
"Ne-au notificat ca au preluat niste societati prezumate ca facand parte din grupul lui Chelu si ca sunt interesate de a achizitiona actiuni la SIF Moldova si celelalte SIF-uri si in acest scop sa le punem la dispozitie mai multe informatii. Ne-au mai spus ca sunt preocupate de ceea ce se intampla in piata si ne-au cerut rezultate partiale pentru a achizitiona si alte pachete", povesteste Costel Ceocea.
Catalin Chelu a negat in repetate randuri ca ar avea vreo legatura cu firmele respective. El nu a putut fi contactat ieri, iar CNVM nu a oferit nicio pozitie oficiala cu privire la solicitarea SIF Moldova.
O serie de firme la care conducerea SIF Moldova face referire, precum Scop Line din Galati, despre care conducerea SIF spune ca in prezent este controlata in proportie de 95% de offshoruri, au vandut in ultima luna pachete importante de actiuni pe care le detineau la SIF-uri.
In ianuarie, firmele prezumate ca facand parte din grupul lui Chelu au vandut aproape 1% din capitalul SIF Moldova si circa 0,2% din cel al SIF Oltenia.
"Noi am anticipat aceasta 'solutie' de transfer al pachetelor in afara pietei si am sesizat la acea data institutia si depozitarul pentru ca societatile sa nu se poata sustrage transferului de actiuni catre societati cu actiuni la purtator si sa se realizeze de catre depozitar actiuni de reconstituire a miscarilor in piata si iata ca nici aceasta operatiune nu s-a finalizat inca, ceea ce ne pune intr-o situatie dificila", spune Ceocea.
Reprezentantii celorlalte SIF-uri sustin ca nu au primit pana acum notificari similare celor de la SIF Moldova, dar nu exclud ca in actionariat sa apara modificari la adunarile generale ale actionarilor din primavara.
"La sfarsitul anului trecut erau mici schimbari in actionariat, dar nu esentiale. Este clar ca Chelu trebuie sa vanda actiunile pe care le detine prin firmele respective, pentru ca acum toata lumea le stie. O parte din firmele respective se regasesc si in actionariatul SIF Muntenia", a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.
Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia (SIF5) sustine ca nu se poate demonstra ca omul de afaceri din Galati isi transfera pachetele de actiuni si spune ca nu a primit notificari de la firme straine privind intentia de a prelua pachete semnificative de actiuni.
Schimbarile in actionariatul SIF-urilor ar putea deveni mai usor de sesizat pe viitor, in conditiile in care SIF-urile vor fi obligate din februarie sa transmita la Banca Nationala raportari privind situatia lunara a activelor si structura detaliata a actionariatului, potrivit reprezentantului SIF Oltenia.
Schimbarea actionariatului societatilor din grupul lui Chelu vine in contextul in care CNVM l-a amendat si l-a somat pe Catalin Chelu sa vanda actiuni la SIF Oltenia si SIF Moldova pentru a se incadra in limita de capital de 1%, dupa ce institutia a descoperit ca acesta detinea in mod concertat cu o serie de societati si persoane fizice pachete ce reprezentau 9,89% din capitalul social al SIF Oltenia si 8,54% din actiunile SIF Moldova.
Societatile in cauza se afla intr-o serie de procese cu cele doua SIF-uri dupa ce conducerea SIF le-a anulat voturile in AGA.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO