Burse - Fonduri mutuale

Care sunt principalele riscuri ale investiţiei la Hidroelectrica: în 2012 intra în insolvenţă pentru cinci ani, însă acum perla energiei româneşti se pregăteşte să scrie istorie la Bursa de Valori Bucureşti

Care sunt principalele riscuri ale investiţiei la...

Autor: Tibi Oprea

27.06.2023, 07:00 2713

♦ Riscurile unei companii pot afecta planul de dezvoltare şi profitabilitatea acesteia ♦ În cazul Hidroelectrica, politica intervenţionistă a guvernului este unul dintre cele mai mari riscuri, alături fluctuaţiile preţurilor la energie.

Orice investiţie presupune un risc şi evident că nici Hidroelectrica nu poate să fie excepţia de la regulă, mai ales în contextul în care activează într-unul dintre cele mai reglementate sectoare din România, cel al energiei. Cândva în insolvenţă (intrată în 2012 şi ieşită după cinci ani), acum Hidroelectrica este în plin proces de derulare a unei oferte de vânzare de acţiuni de maximum 8,8 miliarde de lei.

ZF prezintă mai jos unele riscuri, aşa cum sunt prezentate în prospectul de listare de 434 de pagini. Printre acestea se numără politica intervenţionistă a guvernului, în sensul unor posibile reglementări impuse de autorităţi producătorilor de energie, condiţiile climatice schimbătoare, fluctua­ţiile preţurilor energiei electrice, dar şi posibilele piedici în calea investiţiilor.

Primul risc înaintat în prospect investi­torilor se referă la modificarea reglemen­tărilor sau politicilor guvernamentale, în spe­cial ca urmare a unui nivel crescut de in­ter­venţie a guvernului pe piaţa energiei elec­trice, ceea ce ar putea avea efecte semnificative şi negative asupra activităţii grupului.

Producţia şi furnizarea de energie electrică de către grup fac obiectul unor licenţe emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi reglementate la scară largă. Deciziile guvernului şi ale altor autorităţi de reglementare cu privire la producţia şi furnizarea de energie electrică şi, în special, la preţurile autorizate pentru cumpărarea şi vânzarea de energie electrică pot afecta veniturile grupului.

„De exemplu, liberalizarea pieţei de furnizare a energiei electrice din România a început în 2014, ultima etapă având loc în luna ianuarie 2021, când a fost liberalizată piaţa de furnizare pentru utilizatorii casnici (ceea ce înseamnă că tarifele de furnizare a energiei electrice au fost liberalizate pentru utilizatorii casnici). Cu toate acestea, din cauza volatilităţii pieţei din anul 2022, Guvernul României a introdus ulterior plafoane temporare ale preţurilor energiei electrice şi alte măsuri pentru a controla preţurile energiei electrice la consumatorii finali pentru anumite categorii de consu­matori, incluzând plafonarea preţului, în cazul consumatorilor casnici, în prezent stabilită între 0,68 RON/kWh şi 1,3 lei/kWh“, se arată în prospect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO