Burse - Fonduri mutuale

Privaţii au ajuns majoritari la Fondul Proprietatea, însă doar pe hârtie

31.08.2010, 23:52 34

Participaţia statului român la Fondul Proprietatea (FP) a scăzutsub pragul de 50%, după cinci ani de la înfiinţarea fondului,potrivit unor surse apropiate FP.

În acest interval, statul a acordat din participaţia sadespăgubiri în acţiuni în valoare de circa 6,8 mld. lei (1,6 mld.euro) persoanelor expropriate de regimul comunist.

Nimeni nu ştie însă cine sunt cu adevărat investitorii care auajuns să deţină 51% din capitalul Fondului Proprietatea, având învedere că din martie 2008, când s-a dat undă verde pentrutranzacţiile cu titluri FP prin Depozitarul Central, peste 35% dinacţiunile fondului şi-au schimbat proprierarul.

Acţiunile au ajuns astfel de la cei îndreptăţiţi la speculatorişi persoane familiare cu situaţia fondului şi a procesului dedespăgubire, care au profitat de amânările repetate ale listăriifondului la Bursă şi au cumpărat titluri cu mult sub valoareanominală de 1 leu.

Scăderea pachetului de acţiuni deţinut de stat, prin intermediulMinisterului de Finanţe, la sub 50% din capitalul fondului nuechivalează însă cu preluarea controlului de către acţionariiprivaţi.

Conform statutului fondului, statul are drept de decizie câttimp deţine peste 33% din acţiuni, ceilalţi acţionari având înacest interval drepturile de vot limitate.

Dacă un acţionar deţine mai mult de 5% din capitalul fondului,excesul de titluri peste pragul de 5% nu îi conferă niciun drept devot, în timp ce fiecare două acţiuni reprezentând între 1% şi 3%din capital dau dreptul la un singur vot. Pentru acţionarii cu maipuţin de 1% nu există nicio limitare a dreptului de vot.

"Cei cinci ani necesari pentru ca statul să deţină mai puţin de50% din fond este un indicator al procesului greoi cu care serealizează despăgubirile. E dificil de estimat când anume va ajungeparticipaţia statului la mai puţin de 33% având în vedere căemiterea unui titlu de despăgubire se contorizează drept datorie şiapasă pe deficitul bugetar", a spus avocatul Corin Trandafir, carereprezintă interesele celor mai mari acţionari privaţi aifondului-moştenitorii familiilor Malaxa şi Auschnit.

De la începerea procesului de despăgubire, în 2006, foştiiproprietari au primit acţiuni FP din participaţia statului lavaloarea nominală de un leu (la 1 milion de lei despăgubiri - 1milion de acţiuni FP).

De la înfiinţare când capitalul social al fondului era de 14,24mld. lei, valoare recent redusă la 13,77 miliarde de lei din cauzaanulării unor acţiuni neplătite de statul român, un număr deaproape 4.000 de persoane fizice şi juridice au devenit acţionarila Fondul Proprietatea.

Cum fondul nu este încă listat la Bursa de Valori Bucureşti,acţionarii privaţi nu pot intra în posesia despăgubirilor prinvânzarea acţiunilor pe o piaţă transparentă şi reglementată.

Sătui de nenumăratele întârzieri intervenite în procesul delistare, o parte dintre acţionarii privaţi au preferat să îşi vândăparticipaţiile la fond pe piaţa anunţurilor de mică publicitate lapreţuri de până la 10 procente din valoarea despăgubirilorcuvenite, fapt ce a permis intrarea în acţionariat a fondurilorstrăine de investiţii şi a persoanelor care nu au nicio legătură cuprocesul de retrocedare a proprietăţilor confiscate de regimulcomunist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO