Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de aluminiu Alro Slatina îşi creşte capacitatea anuală de reciclare cu 60.000 tone printr-o investiţie de 11 mil. dolari în instalaţia de reciclare ecologică

Producătorul de aluminiu Alro Slatina îşi creşte...

Autor: Cristina Bellu

29.06.2023, 08:59 394

Alro (simbol bursier ALR), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, anunţă o investiţie de 11 milioane dolari în instalaţia de reciclare ecologică din cadrul unităţii de producţie din Slatina.

„Deşi mediul de afaceri foarte provocator ne-a forţat să ne adaptăm planurile de dezvoltare pentru a ne menţine poziţia pe piaţa internaţională, o direcţie strategică a rămas neschimbată, şi anume angajamentul nostru de a creşte eficienţa şi de a reduce consumurile totale, iar investiţia în Instalaţia de Reciclare Ecologică sprijină aceste planuri”, explică Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

În 2013, Alro a pus în funcţiune Instalaţia de Reciclare Ecologică (etapa I), constând dintr-un cuptor cu dublă cameră, un cuptor cu inducţie, un cuptor de menţinere şi staţia de captare şi tratare a gazelor aferentă, având ca scop furnizarea unei părţi din aluminiul lichid din surse alternative, înlocuind parţial aluminiul produs prin electroliză.

Consumul specific de energie electrică al procesului de reciclare a deşeurilor din aluminiu este cu 95% mai mic decât cel înregistrat pentru producţia de aluminiu electrolitic, ceea ce are un impact pozitiv asupra costurilor totale de producţie. De asemenea, aluminiul poate fi reciclat la infinit fără a-şi pierde proprietăţile, ceea ce îl face un metal ideal pentru economia circulară şi cu emisii reduse de carbon.

Urmând această strategie, la sfârşitul anului 2023 capacitatea de reciclare a companiei urmează să fie mărită cu circa 60.000 tone anual, în urma instalării a două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menţinere şi instalaţia aferentă de captare şi tratare a gazelor arse (etapa II).

“Proiectul reprezintă prima etapă de dezvoltare a Instalaţiei de Reciclare Ecologică şi va susţine decizia strategică a Alro de a reduce dependenţa de alimentarea cu energie electrică şi de a creşte producţia cu valoare adăugată”, spun oficialii Alro.

Compania are 1,1 mld. lei capitalizare după o apreciere a acţiunilor cu 3,5% de la începutul anului. Din acţionariat fac parte grupul rus Vimetco (54,2%), Paval Holding (23,2%), Fondul Proprietatea (10,2%).

Companiile care fac parte din grup sunt ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracţie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding şi de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding şi Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu​


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO