Burse - Fonduri mutuale

Profitul Impact a crescut cu 11,8%, in ciuda pierderilor financiare

Profitul Impact a crescut cu 11,8%, in ciuda pierderilor financiare
10.02.2009, 17:33 20

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP) a obtinut anul trecut un profit net de aproape 8,3 mil. lei (2,3 mil. euro), in crestere cu 11,8% fata de cel realizat in 2007, care s-a ridicat la 7,4 mil. lei (2,2 mil. euro), potrivit raportarilor pe standarde romanesti (RAS) transmise Bursei de reprezentantii companiei.

Afacerile Impact au urcat in aceeasi perioada cu 40%, ajungand la 151,7 mil. lei (41,3 mil. euro), insa ritmul de crestere a incetinit puternic pe final de an.
Cifra de afaceri a dezvoltatorului s-a majorat cu 9,3% in ultimele trei luni ale anului trecut, avans sensibil mai mic decat cel inregistrat la jumatatea anului 2008, cand afacerile Impact se dublasera comparativ cu perioada similara din anul precedent.
Totodata, compania a inregistrat o pierdere de 8,5 mil. lei (2,3 mil. euro) in ultimul trimestru al anului trecut, rezultat datorat integral pierderilor de pe partea financiara, care s-au cifrat la 14 mil. lei (3,8 mil. euro). Acestea din urma au fost cauzate de faptul ca firma si-a reevaluat datoriile in euro la noul curs euro de la finele lui 2008, dupa o apreciere de 9,4% a monedei europene fata de leu pe parcursul anului trecut.
Profitul Impact a fost afectat puternic si in 2007 de diferentele nefavorabile de curs, ultimele trei luni aducand companiei o pierdere de 7,5 mil. lei. Atunci, ca si acum, rezultatul financiar a anulat mai bine de jumatate din profitul dezvoltatorului.
Dupa primele noua luni din 2008, veniturile realizate de Impact din dobanzi acopereau platile in contul creditelor bancare, astfel ca acestea nu au influentat semnificativ profitul Impact pe anul trecut, compania dispunand inca de lichiditati din majorarile atrase anterior.
Impact mai avea la sfarsitul lui 2008 lichiditati in valoare de 67,4 mil. lei (16,9 mil. euro), iar in luna februarie a platit 38,7 mil. lei (8,6 mil. lei) in contul unor obligatiuni emise in urma cu patru ani.
Per total pe anul trecut, profitul din activitatea curenta a companiei s-a majorat cu 4,6%, ajungand la 25,2 mil. lei, iar profitabilitatea operationala s-a redus comparativ cu 2007, fenomen care s-a putut observa la mai toate companiile din domeniu.
Pe date IFRS, Impact va incheia anul cu un profit net de 2 mil. lei, fata de un castig de 295,2 mil. lei (83,4 mil. euro) in 2007, determinat atunci de reevaluarea activelor companiei. Cifra de afaceri s-a majorat pe standarde internationale cu 34%, ajungand la 153,4 mil. lei (41,8 mil. euro).
Astazi, actiunile Impact vor intra la tranzactionare, dupa o absenta de doua luni si jumatate, timp in care au fost suspendate in vederea realizarii unor operatiuni de consolidare a valorii nominale. Aceasta a constat in reducerea de 10 ori a numarului de actiuni concomitent cu majorarea de zece ori a valorii nominale, de la 0,1 lei la 1 leu. Capitalul social a ramas acelasi, de 200 mil. lei.
In urma operatiunii, teoretic, pretul actiunilor ar trebui sa creasca de 10 ori fata de ultima cotatie din noiembrie, astfel incat capitalizarea Impact sa ramana aceeasi.
Ultima tranzactie cu titluri ale dezvoltatorului s-a derulat pe 21 noiembrie, la un pret de 0,0314 lei, nivel la care capitalizarea era de 14,8 mil. euro la cursul din prezent.
De la acea data, indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de actiuni de pe piata au pierdut in medie 24% din valoare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO