Burse - Fonduri mutuale

Prunea: Obiectivul nostru principal pe 2009 este supravietuirea

Prunea: Obiectivul nostru principal pe 2009 este supravietuirea

Petru Prunea, presedintele firmei de intermediere Broker Cluj

16.12.2008, 17:56 20

Conducerea societatii de intermediere Broker Cluj (BRK), singura de acest tip listata pe Bursa, spune ca principalul obiectiv pe care-l are in vedere pentru 2009 este ca firma sa reuseasca sa depaseasca momentul dificil in care se afla piata de capital.

"Noi avem ca obiectiv principal pentru 2009, asa cum se prefigureaza el in acest moment, sa supravietuim, pentru ca probabil aceasta va fi problema, cine sta in picioare pana la sfarsit. Nu putem sa rasturnam dintr-o data caruta si guvernul nu este unul care sa sprijine piata de capital", a declarat Petru Prunea, presedintele firmei de intermediere Broker Cluj.
Societatea de brokeraj a inchis de curand doua sucursale in Bucuresti si din totalul de 48 de sucursale, adaugandu-le pe cele din provincie, mai are deschise 36 de unitati, potrivit datelor de pe site-ul propriu.
"Angajatii din sucursalele inchise i-am adunat aici (n.r. - la Cluj) pe toti, o parte au plecat sa intareasca echipa la Constanta. Am adoptat si noi o strategie si i-am transformat pe unii in agenti delegati, care este o solutie si pentru ei, si pentru firma, pentru ca ne reduc costurile si le cresc si lor veniturile, dar oricum ei trebuie ajutati sa orbiteze in jurul societatii", a precizat Prunea.
Broker Cluj a inregistrat in luna noiembrie o pierdere de circa 120.000 de lei (31.500 de euro), potrivit raportarilor periodice transmise Bursei. Pe primele 11 luni, societatea a raportat un castig de 3,2 mil. lei (0,87 mil. euro), fata de 37,1 mil. lei in perioada similara a anului trecut.
Totodata, activul net al firmei de brokeraj s-a redus cu 12,8% fata de luna precedenta, pana la 83,5 mil. lei (circa 22 mil. euro), ca urmare a scaderilor puternice inregistrate de Bursa in perioada anterioara, in conditiile in care compania are cea mai mare parte a detinerilor in actiuni cotate.
Scaderea activului este cauzata de modul de calcul al activului, care ia in calcul pretul mediu din ultimele trei luni pentru determinarea valorii pachetelor de actiuni, in conditiile in care aceasta valoare exprimata in preturi curente a inregistrat o crestere de 1,1% in noiembrie, pana la 55,4 mil. lei (14,5 mil. euro).
Broker dispunea la finele lunii noiembrie de lichiditati in valoare de circa 10 mil. lei, fata de 9 mil. lei cu o luna in urma, pe fondul incasarii unor creante anterioare.
"Lichiditatile pe care le mai avem le pastram pentru zile negre. Profitul pe 2008 probabil il vom da ca numerar la actionari, dar inca nu a fost luata o decizie in acest sens", spune Petru Prunea.
Conducerea Bursei va propune actionarilor constituirea bugetului pe 2009 luand in calcul un rulaj zilnic de
5 mil. euro, sub cel din primele 11 luni ale acestui an, de circa 9,5 mil. euro, dar peste cel din ultima luna cand rulajul zilnic a atins un minim de 2,8 mil. euro.
"Rulajul de 5 milioane de euro al Bursei este unul optimist, pentru ca daca se intampla ca 9-10 emitenti de la Bursa sa se mute la Sibiu, rulajul ar putea sa scada si mai mult. O asemenea valoare a tranzactiilor ne-ar putea asigura supravietuirea, mai ales ca avem si alte venituri", a precizat Prunea.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO