Burse - Fonduri mutuale

Purcari îşi extinde sistemul fotovoltaic din cadrul vinăriei Bostavan. În ultimele şase luni acţiunile au crescut cu 18% la Bursă

Purcari îşi extinde sistemul fotovoltaic din cadrul...

Autor: Eduard Ivanovici

14.06.2023, 11:23 1076

Producătorul de vinuri Purcari (simbol bursier WINE) şi-a informat investitorii privind extinderea sistemului fotovoltaic al vinăriei prin instalarea unui nou sistem în cadrul vinăriei Bostavan din Republica Moldova, conform BVB. 

Sistemul existent de panouri solare instalat în 2022 pe acoperişul halei de producţie a vinăriei Purcari a fost extins cu încă 300 kW. Cu o capacitate totală de 500 kW, sistemul va furniza 40% din consumul anual de energie electrică necesară. 

Sistemul fotovoltaic a fost montat pe acoperişul depozitului nou al vinăriei. Cu o capacitate de 200 kW, este de aşteptat ca investiţia să asigure o producţie de aproximativ 230.000 kWh pe an, constituind circa 15% din consumul anual al vinăriei. 

Ambele sisteme de panouri solare nou instalate sunt funcţionale începând cu 1 iunie 2023, ceea ce aduce capacitatea totală de producţie de energie regenerabilă a grupului la 700 kW. 

Pe parcursul următorilor trei ani, compania îşi va continua investiţiile în creşterea capacităţii de producţie de energie regenerabilă, cu obiectivul de a acoperi cel puţin 80% din necesarul de energie din resurse generate de staţiile fotovoltaice. 

„Suntem conştienţi de amprenta noastră de carbon şi de impactul pe care li au produsele şi alegerile noastre, prin urmare vom continua să investim şi să implementam sisteme de panouri solare în majoritatea platformelor noastre de producţie în următorii ani”, spune Victor Bostan, director executiv, Purcari. 

Acţiunile WINE se tranzacţionează în creştere cu 21% anul acesta, pe un rulaj de 33,5 mil. lei şi un indice BET în urcare cu 3,3%. Compania este evaluată la 413 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO