Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen: Investitorii români nu sunt pregătiţi pentru produse complicate

Raiffeisen: Investitorii români nu sunt pregătiţi pentru produse complicate
17.08.2010, 23:47 156

În doar câteva luni de la apariţia primelor reglementări privindtranzacţionarea produselor structurate pe bursa de la Bucureşti,două mari grupuri austriece Erste şi Raiffeisen au ajuns să îşidispute această piaţă.

Deşi sunt considerate produse de investiţii mai complicate, iargradul de educaţie financiară al investitorilor locali este încăsub nivelul altor pieţe din regiune, cei doi jucători văd unpotenţial de dezvoltare. Reprezentanţii Raiffeisen Centrobankestimează că după primul an de acomodare volumele lunare detranzacţionare cu cele nouă certificate index listate de companiela Bursă ar putea ajunge la 5-7 milioane de euro, similare cu celede pe piaţa poloneză. Estimările acestora sunt mai conservatoaredecât cele ale oficialilor Erste Bank care, în urmă cu o lunăapreciau că tranzacţiile anuale cu propriile produse structurate arputea ajunge la 100 mil. euro după primul an de acomodare. Înultima lună, investitorii locali au făcut tranzacţiile în valoarede aproape 5 mil. lei cu produsele structurate listate deErste.

"Nu vrem să supraîncărcăm investitorii cu produse complicate. Amvenit cu produse mai puţine şi cu grad mai redus de risc şicomplexitate. Gradual, pe măsură ce investitorii vor înţelege totmai bine acest tip de produse, vom diversifica gama de certificate.Vrem să facem totul pas cu pas şi cu precauţie", a spus StefanNeubauer, responsabilul Raiffeisen Centrobank pentru EuropaCentrală şi de Est.

Pachetul de produse adus Raiffeisen Centrobank este format dinnouă certificate index cu activ suport indicele american S&P50,indicele bursei germane DAX, indicele ROTX dezvoltat de BVB şibursa de la Viena, precum şi petrolul şi aurul. Astfel, înpremieră, investitorii locali pot investi în cel mai urmărit indicebursier - S&P500 - direct de la bursa de la Bucureşti.Certificatele index oferă investitorului posibilitatea săinvestească într-o fracţiune din activul suport. De exemplu, prinachiziţia unui certificat index pe aur investitorul nu cumpără ouncie de aur, în valoare de circa 1.224 de dolari, ci o zecime dinuncia de aur, deci poate accesa investiţia în aur cu sume mai micide bani. Evoluţia certificatului index este identică cu cea aactivului suport: dacă preţul aurului creşte, la fel se întâmplă şicu cotaţia certificatului. Investitorul în certificatele indexcâştigă/pierde din aprecierea sau deprecierea preţuluicertificatului şi indirect a activului suport.

Bogdan Câmpianu, membru în conducerea societăţii de brokerajRaiffeisen Capital&Investment, a anunţat că pentru afamiliariza investitorii cu aceste produse compania va organizaîntâlniri cu investitorii şi roadshow-uri în ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO