Burse - Fonduri mutuale

Reacţii la prospectul Hidroelectrica. Adrian Dudu, director de investiţii, Certinvest: Probabil că oferta se va închide la sub 17% din pachetul de 19,94% al FP. Oferta poate fi considerată reuşită chiar şi la 12%-15%

Reacţii la prospectul Hidroelectrica. Adrian Dudu,...

Autor: Tibi Oprea

23.06.2023, 13:37 7490

Adrian Dudu, director de investiţii în cadrul societăţii de administrare a activelor Certinvest, spune pentru ZF că preţul cerut investitorilor în oferta 8,8 miliarde de lei a Hidroelectrica, derulată din 23 iunie până în 4 iulie, este unul mai mic comparativ cu cel din evaluările anterioare prospectului cel mai probabil pentru a determina o cerere mai mare.

„Mi se pare că au încercat să lase preţul mai jos pentru a avea o cerere mai mare. Iniţial a apărut în evaluări la un preţ mai mare, în portofoliul FP-ului, în analizele brokerilor, la o evaluare de 55 de miliarde de lei, iar oferta se face la 45-50 de miliarde de lei. Mai jos probabil pentru că altfel nu era destulă cerere”, spune Adrian Dudu.

Fondul Proprietatea urmează să vândă 17,34% din deţinerea de 19,94% pe care o are la Hidroelectrica, adică circa 78 de milioane de acţiuni. FP menţionează însă în prospect că poate vinde chiar integral participaţia de 19,94% în funcţie de cerere. Preţul maxim corespunde unei capitalizări de 50,4 mld. lei (10,2 mld. euro).

„Este interesant de văzut dacă se va face 17,34%, eu mă îndoiesc. Dacă se face undeva la 12%-15% este destul de bine pentru că oferta poate fi considerată reuşită chiar şi aşa. Au făcut calcule şi au văzut cam ce interes au de la instituţionali. Au cerut de la toţi, şi de la noi, cam ce în ce măsură vrem să participăm şi toţi au dat informaţia. Probabil că se va închide la sub 17% din pachetul FP. Nu cred că este atâta cerere la noi”, consideră Adrian Dudu.

În timp ce micilor investitori li s-a oferit un discount de 3% în primele cinci zile ale ofertei (din cele opt), în privinţa investitorilor instituţionali există un angajament pentru aproximativ un sfert din întreaga ofertă (2,24 mld. lei) din partea a trei investitori.

„S-ar putea să fie fondurile de pensii mari de la noi, pentru că de exemplu, NN, Allianz, Metropolitan ar aduna suma asta împreună. Doar de la NN ar avea probabil undeva la 1-1,5 mld. de lei”, afirmă directorul de investiţii al societăţii cu peste 228 mil. lei active sub administrare.

Micii investitori subscriu la preţul maxim din ofertă de 112 lei pe acţiune, ei având alocată o tranşă de 15%, adică 11,7 milioane de acţiuni. Cei mari pot subscrie la orice preţ între 94 şi 112 lei pe acţiune, având 85% (66,3 milioane de acţiuni) din toată oferta. Cei din urmă vor decide şi preţul.

Subscrierea minimă în cadrul ofertei este de 50 acţiuni, ceea ce la preţul maxim de 112 lei pe acţiune echivalează cu o sumă de 5.600 de lei. Spre comparaţie, în cazul titlurilor de stat Fidelis, subscrierea minimă este de 5.000 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO