Burse - Fonduri mutuale

Restructurarea aduce Turbomecanica pe profit

30.07.2009, 18:51 42

Producatorul de componente pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti (TBM) a revenit pe profit in primele sase luni din acest an, consemnand un rezultat net de 470.000 de lei (112.000 de euro), dupa ce anul trecut societatea a inregistrat pierderi record de 28,9 mil. lei (7,8 mil. euro).

Afacerile societatii au avansat cu 19,5% fata de prima jumatate a lui 2008, la 27,4 mil. lei (6,5 mil. euro).

Actiunile Turbomecanica au crescut cu 15% ieri pe Bursa, dupa anuntarea rezultatelor capitalizarea companiei urcand la 7,4 mil. euro.

Rezultatele companiei indica o imbunatatire a situatiei companiei in trimestrul al doilea, in ciuda mediului economic nefavorabil, si se datoreaza procesului de restructurare pe care compania l-a demarat anul trecut, cand s-a confruntat cu o contractie puternica a afacerilor.

Turbomecanica a inregistrat in al doilea trimestru un profit de circa 1,7 mil. lei, fata de pierderile de 1,2 mil. lei din T1, in vreme ce afacerile companiei s-au ridicat la 19 mil. lei, fata de 9,9 mil. lei in primele trei luni din acest an.

"Ponderea cea mai mare a veniturilor a fost realizata din activitatile productive specifice profilului de fabricatie al societatii. Cheltuielile de exploatare au inregistrat o reducere de circa 10,2% in primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului 2008, fiind determinata de inregistrarea primelor efecte ale restructurarii si reorganizarii societatii", se arata in raportul semestrial emis de Turbomecanica.

 

Sufera la capitolul lichiditati

Desi la nivel operational a revenit pe profit, Turbomecanica se confrunta in continuare cu probleme la nivel de finantare, in conditiile in care lichiditatile au scazut in primul semestru pana la un nivel de 200.000 de lei, de la 1,3 mil. lei la inceputul anului. Pe de alta parte, datoriile pe termen scurt au crescut cu 27%, la 52,6 mil. lei, compania imprumutandu-se de la banci pentru a-si asigura necesarul de finantare.

Potrivit reprezentantilor Turbomecanica, factorul semnificativ de incertitudine, de natura sa poata afecta lichiditatea, este reprezentat de faptul ca piata externa a productiei aeronautice este in restructurare, in vreme ce piata interna nu dispune de alocatiile bugetare necesare, fapt care de altfel a afectat nefavorabil si activitatea societatii in primele sase luni.

In primele sase luni din acest an, Turbomecanica a inregistrat exporturi totale in valoare de 13,3 mil. lei (3,1 mil. euro), reprezentand aproape jumatate din cifra de afaceri, cea mai mare piata de export fiind SUA.

Cel mai important actionar al companiei este Radu Vehmann, cu o detinere de 25,9% din companie, in vreme ce Maria Ciorapciu detine 15,15% din actiunile societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO