Burse - Fonduri mutuale

Riscurile pe Sibiu sunt duble fata de castiguri

11.03.2009, 18:20 21
Piata derivatelor de la Sibiu pare sa se alinieze evolutiei Bursei de Valori la nivelul lichiditatii, in conditiile in care in februarie rulajele de pe ambele piete au inregistrat scaderi.
Luna trecuta, Sibex a inregistrat tranzactii totale in valoare de 93,3 mil. lei (22 mil. euro), cu 26% sub nivelul din ianuarie, de 126 mil. lei (28,5 mil. euro). Chiar daca la nivel de lichiditate piata a scazut, numarul de contracte incheiate in februarie a crescut cu 60%, de la circa 104.000 de contracte la 164.000 de contracte. La Bursa de Valori, rulajul total a scazut in februarie cu circa 20%, de la 210 mil. lei (49,7 mil. euro) in ianuarie la 164 mil. lei (38 mil. euro) luna trecuta.
"Per ansamblu, faptul ca am intrat pe o directie crescatoare a numarului de contracte este un semnal bun pentru evolutia viitoare si speram ca si in martie sa continuam pe acelasi drum, mai ales ca semnalele primite sunt pozitive, de la inceputul anului fiind inregistrate in piata circa 100 de conturi noi", spune presdintele Sibex Teodor Ancuta.
Adrian Ciudin, trader la Carpatica Invest, este de parere ca nu merita o oportunitate de castig de 100 de lei pe Sibiu cu un risc de 200 de lei.
"Investitorii intra la Bucuresti pe piata spot la preturi mici. Riscurile ca preturile sa scada sub valoarea nominala este mica", spune Ciudin.
"Piata de la Sibiu confirma faptul ca a ramas teritoriu speculativ. Nu putem spune ca Sibexl si Bursa de Valori se influenteaza reciproc. Piata derivatelor anticipeaza unele miscari de pe piata spot pentru ca reactioneaza imediat la miscarile de pe plan international. Din aceasta cauza cotatiile derivatelor pe SIF2 si SIF5 de la Sibiu sunt sub cotatiile spot. Practic, nu mai putem specula niciun arbitraj la Sibex", spune Adrian Barbulescu, trader pe Sibiu la Prime Transaction.
Cele mai tranzactionate contracte de la Sibiu de luna trecuta au fost cele pe SIF Oltenia (DESIF5), cu un numar de 121.000 de contracte, aproape dublu fata de luna ianuarie. Pe locul doi s-au aflat derivatele pe SIF Moldova (DESIF2), cu un numar de 30.000 de contracte incheiate, in vreme ce pe derivatele ron - euro s-au incheiat circa 8.200 de contracte.
"Faptul ca pot specula pe sume mici aceleasi cantitati ca si la BVB atrage investitorii catre piata futures. Cred ca piata o sa fie afectata in continuare de modul in care vor evolua disponibilitatile investitorilor. Pe Sibiu intotdeauna cineva castiga atunci cand altul pierde, ceea ce reprezinta pana la urma o compensatie. Daca situatia se inrautateste insa, este posibil ca tot mai putini investitori sa-si asume riscurile si sa nu mai doreasca sa reinvesteasca pe Sibiu profitul", spune Barbulescu.
In februarie, cea mai importanta casa de brokeraj de la Sibiu a fost Vanguard Bucuresti, cu un numar de circa 55.000 de contracte incheiate, reprezentand o cota de piata de 33%. Pe locul doi s-a aflat Estinvst Focsani, cu o cota de piata de 31%, urmat de Intercapital Invest, cu 24,7%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO