Burse - Fonduri mutuale

România îşi menţine poziţia în indicii FTSE Global All Cap

România îşi menţine poziţia în indicii FTSE Global...

Autor: Eduard Ivanovici

21.08.2023, 11:07 777

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat rezultatele revizuirii semestriale care vor intra în vigoare începând cu 18 septembrie 2023. Potrivit unui comunicat de presă, toate cele şapte companii româneşti prezente în indicii FTSE Global All Cap îşi vor menţine poziţia în indici. Acestea sunt: Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica (H2O), MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), One United Properties (ONE) şi TeraPlast (TRP). 

România va fi prezentă în indicii FTSE Global Micro Cap cu şase companii. Acestea sunt: Aquila (AQ), Bittnet Systems (BNET), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Conpet (COTE), Purcari Wineries (WINE) şi Sphera Franchise Group (SFG). 

Acţiunile companiei Transport Trade Services (TTS), în prezent incluse în FTSE Global Micro Cap, urmează a fi excluse din aceşti indici întrucât capitalizarea bursieră totală a companiei a depăşit pragul maxim admis al indicelui FTSE Global Micro Cap. 

„Suntem încă în curs de analiză a cauzelor care au condus la această situaţie. însă este posibil să ne aflăm într-o situaţie de «no-man's land» statistic în care, pe de o parte, TTS s-a clasat în primele 98% companii din universul Emerging Europe din punctul de vedere al capitalizării bursiere – criteriul principal de includere în categoria SmallCap, iar pe de altă parte, acţiunile TTS nu îndeplinesc încă criteriul de lichiditate. Vestea bună este că, odată cu intrarea în luna mai a celui de-al doilea market maker, lichiditatea acţiunilor TTS a crescut spectaculos, august fiind cea de-a treia lună consecutiv în care mediana volumului zilnic de tranzacţionare a depăşit cu mult pragul de lichiditate necesar pentru includerea în categoria SmallCap, respectiv 0,05% din free-float. Eduard Ivanovici

Sunt şanse bune ca aceste valori relativ ridicate ale lichidităţii să se menţină şi în lunile care urmează, mai ales că acţiunile TTS vor fi incluse în indicii MSCI începând cu 1 septembrie, fapt ce va contracara efectele potenţiale ale excluderii din indicii FTSE MicroCap”, spune Gabriel-Andrei Ţecheră, director guvernanţă corporativă şi relaţii investitori în cadrul TTS, pentru ZF. 

Evoluţia pieţei de capital din România a fost recunoscută pe plan internaţional de furnizorul global de indici FTSE Russell şi, începând cu anul 2020, România a fost promovată la statutul de piaţă emergentă. Concomitent, în indicii furnizorului global MSCI, MSCI Frontier IMI, MSCI Romania IMI, MSCI Frontier şi MSCI Romania, România va fi prezentă din data de 1 septembrie 2023 cu 22 de companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO