Burse - Fonduri mutuale

România la discount: toate schimbările legislative venite peste noapte se văd imediat în preţul acţiunilor

Autor: Radu Bostan, Roxana Rosu

06.02.2015, 00:05 276
Statul trebuie să menţină stabilitatea regle­mentărilor dacă vrea să mai aibă listări de succes pe bursă, pentru că mo­­dificările de legislaţie intro­duse după cele trei oferte pu­blice ale companiilor ener­ge­tice de stat din ultimii doi ani au descurajat investitorii.
 
„Poţi să faci listări de succes, dar nu fără o aliniere la practicile internaţionale. Când spui ceva, ţine-te de ceea ce spui măcar pe termen mediu“, a spus în emisiunea ZF Live Gabriel Dumitraşcu, fost şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei. În această calitate, Du­mitraşcu a pregătit listările Nuclear­elec­trica (simbol bursier SNN), Romgaz (SNG) şi Electrica (EL), care au atras pe bursă aproape 4 miliarde de lei între 2013 şi 2014.
 
Nuclearelectrica a ajuns pe bursă într-un an în care a realizat un profit record, dar rezulta­­tele au fost imediat lovite puternic de intro­ducerea neprevăzută a taxei pe con­strucţii speciale. Romgaz s-a listat promiţând investitorilor că piaţa de gaze naturale va fi liberalizată în următorul an, însă la câteva luni procesul a fost amânat de guvern. Electrica se baza pe o rată reglementată de rentabilitate de 8,52%, care anul trecut a fost redusă de autorităţi la 7,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO