Burse - Fonduri mutuale

Românii au pierdut peste 120 mil. lei în acest an din căderea aurului

Românii au pierdut peste 120 mil. lei în acest an din...

Autor: Roxana Pricop

26.06.2013, 22:36 1203

Prăbuşirea abruptă cu 26% a preţului gramului de aur în acest an a evaporat peste 120 mil. lei (26,6 mil. euro) din valoarea lingourilor de metal preţios pe care le deţin românii. Românii deţin peste 2.500 de kilograme de aur în lingouri pe care le-au cumpărat de la bănci, potrivit estimărilor făcute de ZF în baza datelor publicate de Piraeus Bank şi BCR, singurele bănci care vând aur în formă fizică. În acest an preţul gramului de aur a scăzut cu 26% de la 182,4 lei la începutul anului, până la 133,9 lei, potrivit cotaţiei BNR. Scăderea este doar pe hârtie, pierderea fiind marcată efectiv doar dacă toţi clienţii şi-ar vinde astăzi lingourile. Românii nu s-au grăbit însă să-şi vândă aurul. „În perioada ianuarie - mai 2013 am răscumpărat de la clienţi 3 kilograme de aur, faţă de 11 kilograme în lingouri în perioada similară a anului trecut. Răscumpărările au fost iniţiate de necesarul de lichidităţi al clienţilor pentru alte investiţii, nu s-a înregistrat o tendinţă de răscumpărare a aurului din cauza evoluţiei preţului“, a spus Iuliana Anchidin, treasury sales manager la Piraeus Bank. Aurul a scăzut puternic în acest an, după 12 ani consecutivi de creşteri, pe fondul speculaţiilor că întărirea dolarului şi întreruperea programelor de stimulare financiară din SUA vor reduce interesul pentru plasamentele considerate „sigure“.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO