Burse - Fonduri mutuale

Romanii de peste Ocean investesc la Bursa de acasa

04.09.2007, 18:53 17

Romanii care lucreaza in strainatate au inceput sa investeasca sume importante de bani pe Bursa de la Bucuresti si in fondurile mutuale autohtone, in cautare de alternative la traditionalele investitii imobiliare. Ei sunt atrasi de randamentele ridicate oferite de piata de capital romaneasca in ultimii ani, dar si de atentia mai mare de care se bucura din partea brokerilor si administratorilor de fonduri locali.
"Am inceput sa investesc la fondurile mutuale inca din 1997, dar de vreo doi-trei ani am investit mai agresiv. Initial am plasat banii la fondul diversificat Transilvania, si mai apoi la fondul de actiuni Napoca. La inceput, am fost un investitor destul de prudent, plasand in fonduri mai putini bani", spune Adrian, roman care a emigrat in Atlanta acum sapte ani si care a investit din 1997 aproape 300.000 de euro la fondurile deschise de investitii Napoca si Transilvania, administrate de societatea Globinvest din Cluj.
In varsta de 34 de ani, Adrian este consultant financiar la una dintre marile corporatii din Atlanta, miile de kilometri distanta nu l-au tinut insa departe de bursa romaneasca. Motivul pentru care investeste la fondurile mutuale: studiile copiilor, care "sunt cam scumpe aici in America". Daca ar fi sa numeasca ce anume il atrage la fondurile mutuale romanesti, Adrian vorbeste despre randamentele ridicate si despre relatia dintre investitor si administrator.
Fondurile de actiuni au oferit in ultimele 12 luni randamente cuprinse intre 32% si 75%, iar indicele bursier BET a crescut cu 33%. In comparatie, indicele Dow Jones al bursei americane a castigat in ultimul an 16%.
"In State, administratorii de fonduri nu te prea baga in seama. Sunt mai reci, mai putin comunicativi sau transparenti, nu iti dau detalii actualizate despre investitiile din portofoliul fondului decat daca esti un investitor foarte important. Administratorii romani de fonduri insa sunt prompti si mai deschisi in relatia cu investitorii", spune Adrian, care vrea sa plaseze pana la 500.000 de euro in fonduri in urmatoarele 12-16 luni.
Descoperirea bursei romanesti de catre romanii care lucreaza in strainatate a avut loc in urma cu trei ani, romanii cautand si alte investitii decat de acum traditionalele achizitii de apartamente si terenuri, este de parere Diana Manescu Bogdan, reprezentant la societatii de brokeraj Trend din Bacau.
"Numarul clientilor nostri care lucreaza in strainatate si joaca la Bursa este de aproximativ 20-30, in fiecare an vin cu 10-15% mai multi. Ceea ce ma surprinde este faptul ca vin la sediul societatii si stiu exact in ce vor investi. Au scrise pe hartie actiunile pe care vor sa le cumpere sau sa le vanda", spune brokerul din Bacau. Investitorii "stranieri" sunt interesati in principal de companii din industrie si utilitati, dar si de titluri din sectorul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO