Burse - Fonduri mutuale

Românii îşi ţin toate economiile la bancă în loc să-şi diversifice plasamentele

Autor: Radu Bostan

16.02.2015, 08:12 1153
Lipsa culturii financiare îi face pe români să-şi plaseze mai departe economiile în depo­zite ban­care, chiar dacă do­bânda unui astfel de pla­sament pe un an a scăzut la sub 3%. În schimb, bursa de la Bu­cureşti a oferit în 2014 ran­damente de 9% şi continuă să evo­lueze po­zitiv, companiile energetice şi băn­cile fiind printre cele mai interesante ac­ţiuni, spune Nicu Grigoraş, director de tran­zac­ţio­nare la firma de brokeraj Intercapital Invest.
 
El a fost prezent vineri la emisiunea ZF Live, unde a comentat rezultatele financiare preliminare ale Băncii Transilvania (simbol bur­sier TLV). Banca a anunţat că depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 16% anul trecut, în contextul în care dobânda medie la de­po­zitele pe un an a scăzut cu un punct pro­centual, la 3,5%.
 
„Este o urmare firească a faptului că economia începe să se mişte, cetăţenii au din ce în ce mai mulţi bani să economisească, dar fiindcă în România nu există o cultură finan­ciară foarte dezvoltată, oamenii pun banii la bancă“, a spus Grigoraş.
 
Brokerul a recomandat o strategie diver­si­ficată de investiţii, în care economiile ar fi pla­sate atât în depozite bancare, cât şi în acţiuni pe piaţa de capital.
 
„Trebuie să încerce să-şi facă un porto­fo­liu de investiţii şi cred că a venit momentul ca ce­tăţenii să se uite şi la bursă pentru că randa­men­tele sunt foarte bune. O mică parte din eco­nomii ar putea să meargă şi către bursă“, a arătat Grigoraş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO