Burse - Fonduri mutuale

Românii şi bulgarii, codaşi la ponderea capitalizării companiilor listate în produsul intern brut

Românii şi bulgarii, codaşi la ponderea capitalizării...

Autor: Liviu Popescu

30.06.2016, 00:07 303
Capitalizarea bursieră a companiilor locale listate la Bucureşti a atins la finele anului 2015 o pondere de 10,6% din produsul intern brut (PIB), al doilea cel mai scăzut nivel din ţările din regiune, după Bulgaria.

Analiştii susţin că piaţa de capital locală ar putea creşte până la finele acestui an, evoluţie care depinde însă de listarea Hidroelectrica şi de evoluţia Petrom şi Romgaz, aflate în declin de la începutul anului.

„Un aspect încurajator este faptul că tendinţa este una pozitivă în cazul Româ­niei, de creştere a ponderii capitalizarii bursiere în PIB“, spune Marius Pandele, analist financiar la Prime Tran­sac­tion. La finele anului 2009, procentul era de 9%, în timp ce Bulgaria avea 16%. Capitalizarea totală a bursei era de 146 mld. lei pentru toţi cei 84 de emitenţi, unul dintre cele mai ridicat niveluri pentru bursă, deşi numărul de emitenţi s-a diminuat cu 26% faţă de anul 2000. Anul trecut, România s-a poziţionat pe ultimul loc în regiune în clasamentul după ponderea activelor bancare în PIB, cu 59%, la jumătate faţă de Cehia sau Ungaria.

„Să nu uităm ca bursa a fost interzisă în România timp de 50 de ani, timp în care băncile, chiar dacă într-o formă adaptată economiei comuniste, au continuat să existe“, mai spune Pandele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO