Burse - Fonduri mutuale

Românii sunt cei mai „fricoşi“ europeni când vine vorba de investiţii. Doar 4% din activele fondurilor mutuale merg în acţiuni

Românii sunt cei mai „fricoşi“ europeni când vine...

Autor: Liviu Popescu

12.07.2017, 00:07 1761

Doar 4% din activele fondurilor mutuale din România merg în investiţii în acţiuni, cel mai mic procent de pe pieţele de capital din Europa, faţă de 75% cât este în Slovenia, 35% în Bulgaria sau 12% în Ungaria, potrivit da­telor Asociaţiei Europene a Fon­du­rilor Mutuale a Societăţilor de Admi­nis­trare (EFAMA).

„Totul porneşte de la popularitatea diferitelor categorii de fonduri în rândul investitorilor autohtoni“, expli­că Radu Hanga, preşedinte al Aso­cia­ţiei Admi­nistratorilor de Fonduri (AAF).  Practic doar 4 lei din 100 de lei sunt investiţi în România în fonduri de acţiuni. Iar unele dintre aceste vehicule de investiţii afişează în ultimele 12 luni un randament chiar şi de 30% faţă de 0-1% cât plătesc bancherii pentru de­po­zitele în lei sau 3-4% cât aduc fondurile de obligaţiuni.

În vara anului 2007 pon­derea era de 24%, ce­ea ce arată că de după criză fon­durile de acţiuni au rămas în urmă în con­textul în care acestea au un grad ridicat de risc faţă de cele de obli­gaţiuni.

Jucătorii din piaţă spun că aversiu­nea la risc ridicată a investitorilor este prin­cipalul motiv pentru ponderea scăzută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO