Burse - Fonduri mutuale

​Ruşii de la Alro susţin că au investit 77 mil. euro în ultimii şase ani pentru creşterea eficienţei energetice. Vor reuşi să convingă Hidroelectrica să le prelungească contractul?

​Ruşii de la Alro susţin că au investit 77 mil. euro în ultimii şase ani pentru creşterea eficienţei energetice. Vor reuşi să convingă Hidroelectrica să le prelungească contractul?

Autor: Andrei Chirileasa

09.02.2012, 12:11 410

Alro Slatina (ALR) a investit în ultimii şase ani 77 de milioane de euro în creşterea eficienţei energetice a combinatelor sale din România, doar în 2011 fiind finalizate investiţii de 8 mil. euro, potrivit reprezentanţilor companiei.

Anunţul Alro vine într-o perioadă în care compania încearcă să găsească alternative pentru alimentarea cu energie electrică, în condiţiile în care principalul său furnizor, Hidroelectrica, cu care are un contract încheiat în condiţii preferenţiale, şi-a redus livrările din toamna anului trecut, invocând situaţia de forţă majoră.

Mai mult, Fondul Monetar Internaţional (FMI) presează Guvernul să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale ale Hidroelectrica până la data de 15 februarie şi să anuleze înţelegerile pentru care negocierile nu pot fi încheiate. Negocierile vizează reducerea cantităţilor de energie livrate în contracte bilaterale şi creşterea preţurilor.

Alro este cel mai mare client al Hidroelectrica, fiind totodată cel mai mare consumator de energie electrică din România. Combinatul de aluminiu, controlat de investitori ruşi, are contract cu Hidroelectrica din 2003, iar în 2010 contractul a fost prelungit până în 2018. Totuşi, contractul ar putea fi reziliat, dacă cele două părţi nu se vor înţelege asupra noilor termeni.

Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se mai numără traderii de energie Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries), adică aşa numiţii "băieţi deştepţi". Şi alro a fost asociată deseori cu această titulatură, însă reprezentanţii companiei au precizat în numeroase rânduri că întreaga cantitate de energie contractată de la Hidroelectrica a fost utilizată în producţie şi compania nu a revândut nimic.

"Toată energia electrică achiziţionată de Alro, atât prin contracte directe, cât şi prin intermediul platformei OPCOM, a fost şi continuă să fie folosită doar în cadrul procesului de producţie din cadrul Alro, Vimetco Extrusion şi ALUM. Alro, Vimetco şi toate subsidiarele sale nu au revândut şi nu intenţionează să revândă energie electrică unor terţe companii", susţin reprezentanţii Alro.

Pe de altă parte, energia ieftină primită de la Hidroelectrica i-au permis companiei să obţină profituri mari în ultimii ani. Reprezentanţii Alro susţin însă că aceste profituri se datorează investiţiilor realizate în vederea reducerii consumului de energie din procesul de producţie, care au permis creşterea producţiei.

"Am pus întotdeanua accent pe îmbunătăţirea continuă a operaţiunilor noastre, înregistrând rezultate semnificative, necesare mai ales în actualul context al pieţei", a declarat Gheorghe Dobra, CEO al Vimetco şi director general Alro Slatina. "Prin implementarea cu succes a proiectelor energetice din ultimii şase ani, am atins o ţintă importantă de reducere a costurilor prin creşterea eficienţei operaţiunilor. De asemenea, consumul scăzut pe tona de aluminiu ne-a ajutat să compensăm parţial creşterea preţului energiei."

Alro are în prezent o capitalizare de 529 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO