Burse - Fonduri mutuale

Schimbare in imperiul lui Calburean: Cum a ajuns Condmag mai valoroasa decat Dafora, actionarul sau majoritar

Schimbare in imperiul lui Calburean: Cum a ajuns Condmag mai valoroasa decat Dafora, actionarul sau majoritar
08.09.2009, 00:00 516

In prezent, Condmag Brasov este evaluata pe Bursa la circa 93,9mil. lei (22,3 mil. euro), incluzand majorarea de capital caretocmai s-a incheiat, in timp ce Dafora Medias are o capitalizare denumai 60,7 mil. lei (14,4 mil. euro). Aceasta in ciuda faptului caDafora o controleaza practic pe cea dintai, cu o detinere de 44,64%din actiunile Condmag Brasov, evaluata pe Bursa la 41,9 mil. lei(aproape 10 mil. euro).

In vara anului 2007, pe maximele bursei, Dafora avea o valoarebursiera de 483,9 mil. lei (circa 142 mil. euro), iar Condmag eraevaluata la 275,2 mil. lei (80,9 mil. euro).

Situatias-a schimbat insa dupa ce titlurile firmei de foraj si constructiiau inregistrat una dintre cele mai mari scaderi de pe Bursa anultrecut, cu o depreciere de circa 40 de ori fata de nivelul maximatins in 2007.

Totodata, pe revenirea pietei din acest an, actiunile Daforas-au apreciat cu circa 56%, in timp ce titlurile Condmag au urcatcu 72% de la inceputul lui 2009.

Condmag a facut profit de 10 ori mai mare caDafora

"Condmag a luat-o inaintea Dafora datorita rezultatelor de peprimul semestru al acestui an, cand afacerile s-au dublat, in timpce la Dafora au scazut si profitul este mult mai mic. O parte dinactivitatea Dafora este legata de sectorul de constructii, unde afost un recul puternic, in timp ce Condmag pare ca nu a fostafectata de criza, fiind unul dintre putinii furnizori in domeniu",spune Mihai Mandrutiu, analist la firma de brokeraj InterdealerCapital Invest.

Cifra de afaceri a Condmag a urcat de doua ori in primele saseluni, pana la un nivel de 118,9 mil. lei, iar profitul net s-amajorat cu 75% in aceeasi perioada, pana la 11,3 mil. lei.

De cealalta parte, afacerile Dafora au cazut cu 36% in primulsemestru, la 76,3 mil. lei, iar profitul net al companiei s-a redusdrastic, la 1,1 mil. lei.

Reprezentantii companiei spun ca scaderea profitului a venit pefondul declinului sever al pietei energetice si de constructii,cele doua domenii principale pe care se axeaza Dafora, si ca acestaa fost afectat de cheltuielile financiare, in ciuda faptului ca lanivel operational profitabilitatea a crescut.

"Si perspectivele de piata sunt mult mai bune in cazul Condmagodata cu inceperea proiectului Nabucco. Dafora detine si un pachetimportant la Condmag, insa pe bursa din Romania investitorii aufost invatati sa nu se uita la rezultatele consolidate. DacaCondmag ar da dividende, aceasta ar fi singura modalitate prin careDafora ar putea beneficia de profitul acesteia", spuneMandrutiu.

El a precizat ca un alt aspect pentru care Dafora este evitatade investitori il reprezinta gradul mare de indatorare, fata de celal constructorului de magistrale detinut de Calburean, astfel camulti investitori prefera sa cumpere actiuni la Condmag, desi,spune el, in cazul unui faliment al Dafora aceasta nu ar putearezista de una singura.

La inceputul anului a existat chiar o cerere de insolventa dinpartea firmei Casertyna Design SRL pentru compania de forajpetrolier, cu privire la o datorie de 36.800 de lei,cares-a rezolvat insa.

Licitatia ce a avut loc pe data de 24 august pentru forarea a 22de sonde, in valoare de 51,4 mil. lei (36 mil. euro), organizata deproducatorul de gaze naturale Romgaz Medias, ar putea fi o gura deoxigen pentru Dafora Medias, cea mai mare companie de forajlocala.

Potrivit reprezentantilor Romgaz, rezultatul acestei licitatiise va cunoaste in termen de circa o luna de zile, dupa analizareadosarelor depuse la acea data.

Dafora s-a indatorat ca sa cumpere Condmag

In 2007, un an in care Bursa inregistra maxime istorice, DaforaMedias a cumparat de la Hadarean Pompei si alti actionari oparticipatie de 43,65% din actiunile Condmag, in urma unortranzactii de circa 20 mil. euro.

Totodata, Dafora a realizat in ultimii doi ani investitiiimportante, care s-au ridicat la peste 16 mil. euro in 2007 si lacirca 20 mil. euro anul trecut.

Pefondul acestei achizitii si investitiilor in echipamente realizatede Dafora, datoriile companiei aproape s-au triplat, ajungand lafinele anului trecut la 301 mil. lei (75 mil. euro), comparativ cu112,6 mil. lei (circa 29 mil. euro), valoarea acestora la sfarsitulanului 2006.

De altfel, scaderea profitului inregistrat de Dafora a fostcauzata in mare parte si de datoriile mari, in conditiile in caredobanzile au crescut pe fondul crizei, iar deprecierea leului acondus la pierderi din curs la conversia datoriilor in valuta.

De cealalta parte, datoriile totale ale Condmag se cifrau la 31decembrie 2008 la 51,2 mil. lei (12,8 mil. euro), de sase ori maimici decat ale companiei care o controleaza.

Calburean intentiona sa investeasca si la Condmag circa 25 mil.euro in decursul a trei ani de zile, insa acele investitii nu s-aumai realizat, astfel ca pierderile financiare sunt nesemnificativein cazul constructorului de magistrale.

Condmag a atras in acest an de la investitori circa 1,4 mil.euro, in urma unei operatiuni de majorare de capital, cea mai mareparte a banilor fiind adusi tot de Dafora, care detine oparticipatie de control in companie. Dafora nu a mai realizat omajorare de capital din anul 2007, cand a strans circa 94 mil. lei(27 mil. euro), sume care au finantat achizitia Condmag Brasov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO