Burse - Fonduri mutuale

Secetă la Bursă: volumele de acţiuni tranzacţionate sunt foarte mici

Secetă la Bursă: volumele de acţiuni tranzacţionate sunt foarte mici
09.08.2010, 23:52 34

Bursa a crescut luni cu 0,84%, după corecţia uşoară de vineri,într-o piaţă în care mulţi investitori au continuat să adoptepoziţii de aşteptare şi să nu intre la tranzacţionare, astfel călichiditatea a coborât la 1,5 mil. euro, cel mai redus nivel dinultimele două săptămâni.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate deindicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în medie cu0,98 procente, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 1,96 procente pestenivelul de vineri. Pe de altă parte, indicele BET-NG, al titlurilorcom­paniilor din sectorul energetic, a avansat cu numai 0,12procente.
Un rulaj mai redus decât cel de luni a fost înregistrat la 22iulie, când operaţiunile au cumulat doar 3,6 milioane lei (851.000de euro).
"Absenţa investitorilor este oarecum de înţeles în această perioadăa anului, mai ales că şi perioada raportărilor financiare acompaniilor de pe pieţele vest-europene şi de pe cea americană atrecut, iar cele de pe piaţa locală vor începe abia spre sfârşitulsăptămânii. În aceste condiţii piaţa nu mai reacţionează decât laştiri macro­eco­nomice care depăşesc estimările ana­liştilor. Spreexemplu, anunţul agenţiei de rating Fitch care a confir­matratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută şimonedă loca­lă nu a influenţat în niciun fel evo­luţia acţiunilor",a declarat Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj IntercapitalInvest.
El estimează că investitorii vor avea un interes mai ridicat latranzac­ţio­nare spre începutul toamnei sau tem­porar în perioadaraportărilor com­paniilor din România, doar în situaţia în careacestea vor reprezenta o sur­priză, depăşind anticipărileinvesti­to­rilor.
Totodată, Gabriel Morariu, broker la BT Securities, consideră căevoluţia pieţei pe o lichiditate redusă cum a fost cea de luni nueste relevantă pentru o tendinţă anume.
"Volumele de acţiuni tranzac­ţio­nate sunt foarte mici şi nu-mi dauseama ce ar putea schimba acest lucru. Lichiditatea redusă poate fideter­minată şi de absenţa ştirilor şi a noutăţilor pentruinvestitori, într-o oarecare măsură şi de perioada de vacanţă,pentru că nici pe bursele din afară nu sunt volume mari în aceastăperioadă. Printre alţi factori putem enumera lipsa investitorilorstrăini din piaţă şi a unor noi instrumente finan­ciare", a afirmatel.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au fostcele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 1,6 milioanelei şi respectiv 934.000 de lei. Cele două titluri au susţinut 40%din rulajul pieţei.
Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF Oltenia a fostefectuată la 1,44 lei, preţ în creştere cu 2,13%, iar cotaţiatitlurilor SIF Banat-Crişana a stagnat la 1,18 lei.
Acţiunile Ductil Buzău (DUCL), care a raportat profit în creşterela semestru, au sărit ieri cu 8%, pe o lichiditate redusăînsă.
Pe plan extern, la finalul şedinţei de la Bucureşti marile pieţeeuropene avansau cu maximum 1,6%, iar majoritatea burselor dinEuropa Centrală şi de Est înregistrau oscilaţii foarte uşoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO