Burse - Fonduri mutuale

Semne bune pentru bursă: BET a crescut cu 3,7% în prima zi

Semne bune pentru bursă: BET a crescut cu 3,7% în prima zi

Autor: Adrian Cojocar

04.01.2013, 00:08 1060

Indicele BET care urmăreşte cele mai importante zece companii de pe bursa de la Bucureşti a deschis anul cu o creştere de 3,7%, cea mai mare din ultimii şase ani, iar investitorii pot spera la o evoluţie pozitivă în 2013.

Tradiţia spune că dacă bursa creşte în prima şedinţă a anului, atunci închide anul pe creştere. Doar o singură dată în ultimii zece ani nu s-a respectat. Chiar dacă indicele BET a debutat în creştere, asta nu este o garanţie că va creşte puternic tot anul, însă analiştii apreciază că cel puţin pentru primele luni ale anului conjunctura este bună.

"Pe termen scurt este o conjunctură favorabilă la nivelul bursei, determinată atât de factori interni, cât şi externi, dar nu m-aş hazarda să spun că am intrat într-un nou ciclu de creştere. În 2013 exclud scenariul că bursa va înregistra o scădere dramatică, este posibil să avem o evoluţie laterală sau de creş­tere a pieţei", spune Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă în investiţii KTD Invest.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au închis ieri cu un avans de 3,8% pe cel mai mare rulaj din piaţă, de 9,4 mil. lei. Titlurile BRD şi Banca Transilvania, au sărit de asemenea cu 4,2% şi respectiv 3,2%, iar acţiunile SIF-urilor au crescut în medie cu 2,9%. Vedeta a fost însă Transelectrica, acţiunile transportatorului de energie urcând cu 6,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO