Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au crescut cu 6% după AGA de la Muntenia. Speculaţie de moment sau raliu de vară?

SIF-urile au crescut cu 6% după AGA de la Muntenia. Speculaţie de moment sau raliu de vară?

Autor: Roxana Pricop

11.07.2012, 00:07 920

Brokerii şi managerii de fonduri se aşteaptă ca schimbarea conducerii de la SIF Muntenia (SIF4) să acţioneze ca un catalizator pentru evoluţia acţiunilor SIF-urilor pe termen scurt.

Pentru aprecieri de durată este însă nevoie de un context extern favorabil şi de măsuri concrete din partea noii conduceri.

După aflarea veştii că acţionarii au reuşit să schimbe conducerea SIF Muntenia, investitorii au intrat la cumpărare pe SIF-uri.

Luni, 9 iulie, acţiunile a patru din societăţile de investiţii au raportat creşteri cuprinse între 2,7% (pentru acţiunile SIF Moldova) şi un maxim de 5,8% înregistrat de acţiunile SIF Oltenia.

Avansul raportat de SIF-uri a fost peste aprecierea de circa 1% a indicelui BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti. Marţi, 10 iulie, când acţiunile SIF Muntenia au reintrat la tranzacţionare, aprecierile au continuat. Lider de pluton au fost chiar acţiunile SIF-ului cu conducerea schimbată, care creşteau cu peste 5,5%.

Acţiunile SIF Banat şi cele ale SIF Transilvania creşteau cu 1,9%, iar cele ale SIF Oltenia avansau cu 1,6%. SIF Moldova avansa cu 1,2%. Astfel acţiunile a patru dintre cele cinci SIF-uri au câştigat între 4% şi 7,5% în doar două zile. Indicele BET raporta un avans de 0,7% în şedinţa de marţi.

Schimbarea conducerii de la SIF Muntenia, prin înlocuirea foştilor membri din Consiliul Reprezentanţilor cu persoane susţinute de grupul de investitori coagulaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, a trimis un semnal investitorilor că acţionarii îşi pot impune reprezentanţii în conducerea unui SIF.

Mai mult, în cazul acţiunilor SIF Muntenia, un motor de creştere este şi faptul că acţionarii au aprobat distribuirea unor dividende suplimentare pentru care data de înregistrare este 23 iulie, astfel că investitorii s-au grăbit să le aibă în portofoliu.

SIF Muntenia va distribui acţionarilor un dividend suplimentar de 0,12 lei/acţiune din rezervele existente la finalul anului trecut şi constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei ani. Valoarea totală a dividendelor suplimentare este de circa 100 milioane de lei, la care se adaugă suma de 65,7 milioane de lei pe care acţionarii trebuie să o primească sub formă de dividende din profitul făcut anul trecut. Randamentul dividendului se ridică la 13%, dublu faţă de dobânda bancară.

"Mă aştept ca acţiunile SIF Muntenia să crească cel puţin până pe 23 iulie când este data de înregistrare pentru dividende", a spus Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.

Adrian Danciu, analist la societatea de intermediere Broker Cluj, este însă mai optimist şi se aşteaptă în perioada următoare la o înjumă­tăţire a discountului la care se tranzacţionează SIF-urile comparativ cu activul net. În prezent, acţiunile SIF-urilor se tranzacţionează la discount-uri cuprinse în 40% şi 60%.

"Schimbarea conducerii de la SIF Muntenia este un semnal pozitiv şi ar putea mobiliza capital din partea investitorilor locali şi străini. Intrările de capital ar putea fi dirijate nu doar spre SIF Muntenia, ci şi spre restul SIF-urilor. Evoluţia burselor externe va fi de asemenea importantă. Dacă situaţia se deteriorează pe plan extern, există riscul ca optimismul local să fie anulat", a spus analistul.

De aceeaşi opiniei este şi Jan Pricop, directorul general al societăţii de administratre KD Investments:

"Ne putem aştepta la evoluţii pozitive pe acţiunile celor cinci SIF-uri pe termen scurt. Semnalul trimis în piaţă este pozitiv".

Pe de altă parte, Rareş Nilaş, directorul general al societăţii BT Securities, nu se aşteaptă la o evoluţie spectaculoasă a acţiunilor SIF-urilor în următoarea perioadă:

"Evoluţia acţiunilor SIF Muntenia va depinde de ceea ce va face noua conducere şi cum va impulsiona administrarea activelor. Raliul pe SIF-uri va fi susţinut de performanţe, pentru că piaţa a depăşit acele momente în care investitorii se entuziasmau la fiecare informaţie despre ridicarea pragului de deţinere".

Ridicarea pragului de deţinere la 5% din capital a permis investitorilor de pe bursă să acumuleze pachete importante de acţiuni la SIF-uri la discount şi să pună presiune pe conducători. La SIF Muntenia nu consiliul, ci SAI Muntenia Invest este administratorul activelor. Consiliul are însă puterea de a schimba şi renegocia condiţiile contractului de administrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO