Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile vor sa cumpere actiuni una de la cealalta

14.02.2010, 23:08 47

Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF-uri) ausolicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sapermita achizitiile de actiuni intre SIF-uri. Acordul CNVM ar puteaaduce circa 40 mil. euro pe Bursa.

"Am cerut zilele trecute CNVM sa permita SIF-urilor sa cumpereactiuni la celelalte SIF-uri. Acest tip de tranzactii nu esteinterzis de legea pietei de capital, ci printr-o dispunere demasuri data de Comisie in urma cu cativa ani. Daca fiecare SIF vaputea cumpara actiuni la o alta SIF in limita a 1% din capital, vorintra sume importante in piata", a spus Costel Ceocea, directorulgeneral al SIF Moldova (SIF2).

Capitalizarea totala a celor cinci SIF-uri depaseste 955 mil.euro, calculata in functie de preturile actiunilor de vineri, 12februarie. Astfel ca in cazul in care fiecare dintre SIF va cumparapana la 1% din capitalul celeilalte SIF, in piata ar putea intracirca 38,2 mil.euro.

Potrivit lui Ceocea, SIF-urile au inceput acest demers inca deacum doi ani, cand au cerut permisiunea CNVM sa cumpere actiuni lacelelalte SIF-uri, nefiind interesate de a obtine in schimbulactiunilor achizitionate dreptul de vot aferent.

"Posibilitatile investitionale pentru SIF-uri sunt limitate inactualele conditii de piata, pentru ca oportunitatile de a investiin actiuni lichide sunt putine, iar veniturile sunt constranse dedecizia anumitor companii din portofoliu de a nu plati dividende.Daca CNVM va permite tranzactiile intre SIF-uri, acest lucru arcompensa absenta randamentelor din alte surse", a mai spusCeocea.

Listate la Bursa de Valori Bucuresti in urma cu zece ani,SIF-urile sunt inregistrate la CNVM la categoria Alte Organisme dePlasament Colectiv in Valori Mobiliare (AOPCVM). Din categoriaAOPCVM fac parte si fondurile inchise de investitii, carora le suntpermise plasamentele in alte fonduri inchise.

La finele anului trecut cele cinci SIF-uri aveau active netecumulate de 7,467 miliarde lei, iar profiturile insumau 608,8milioane lei.

In aceasta saptamana, proiectul care prevede ridicarea praguluide detinere la SIF-uri de la 1% la 5% urmeaza sa fie dezbatut pefond la Comisia de buget si finante din Camera Deputatilor - fordecizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO