Burse - Fonduri mutuale

Societatile de brokeraj fac concedieri si inchid agentii din cauza crizei de pe Bursa

27.08.2008, 18:27 108

Prime Transaction, Confident Invest si GM Invest, trei dintre societatile de brokeraj medii de pe Bursa, au inchis in ultimele doua luni zece agentii si au dat afara circa 25 de brokeri, potrivit raportarilor publicate in buletinele saptamanale ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Societatile de brokeraj se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari in conditiile in care scaderile de pe Bursa tin investitorii departe de piata, iar valoarea tranzactiilor a scazut cu peste 60% fata de nivelul din urma cu un an.
In aceste conditii, multe dintre agentiile societatilor de brokeraj au devenit neprofitabile, iar castigurile agentilor de servicii de investitii financiare (ASIF) au scazut puternic.
"Eu nu mi-am propus sa fac restructurare, dar agentiile nerentabile se inchid automat. Daca o agentie merge trei luni pe pierdere, o inchid. In ceea ce priveste brokerii, cei mai tineri cer singuri sa plece, in conditiile in care veniturile din comisioane au scazut foarte mult, cu circa 60% fata de anul trecut", spune Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest.
El a mentionat ca afacerile societatii au scazut cu peste 50% in prima parte a anului, fiind afectate toate segmentele de activitate, atat cel al investitorilor activi, cat si cel al vanzarilor de cupoane.
Confident a intermediat tranzactii de circa 39 mil. euro in primele sapte luni ale anului, in scadere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut, ocupand locul 24 in topul societatilor de brokeraj.
Firma a concediat 11 brokeri in ultimele doua luni si a inchis doua agentii, potrivit datelor disponibile la CNVM. Prime Transaction, care ocupa locul 21 in top dupa primele sapte luni, a inchis trei agentii si a concediat 10 brokeri, in timp ce GM Invest, firma de pe locul 19, a inchis sase agentii si a renuntat la cinci brokeri, potrivit raportarilor disponibile.
Reprezentantii celor doua societati nu au dorit sa comenteze situatia.
Printre societatile de brokeraj care si-au mai restrans activitatea in ultimele luni se numara Equity Invest, care a inchis doua agentii, dar si Carpatica Invest sau Broker Cluj, doua dintre principalele societati de brokeraj de retail care au renuntat la o parte dintre brokeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO