Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii şi-au găsit o nouă jucărie: certificatele Turbo de pe Bursă

Speculatorii şi-au găsit o nouă jucărie: certificatele Turbo de pe Bursă

Autor: Adrian Cojocar

05.10.2010, 23:56 121

Jumătate din tranzacţii s-au rea­li­zat pe un singur instrument,res­pectiv Dax Turbo Short (EBDAXTS1), care permitein­ves­ti­torilor să profite de pe urma scă­derii indicelui germanDAX.
Puţini brokeri credeau că aceste instru­mente îşi vor găsicumpărători pe piaţa locală, din cauza gradului ridicat decomplexitate, în special în cazul cer­ti­fi­catelor turbo, însăapa­tia de pe piaţa acţiu­nilor i-a determinat pe spe­cu­latori săle încerce. Deşi Bursa este do­mi­nată de speculatori, pe piaţa dela Bucureşti nu se găsesc încă instru­mente autoh­tone spe­cificespecula­torilor, pre­cum tran­zacţiile de vân­zare în lipsădenu­mite şi tran­zacţii short, care dau posibi­litateain­vesti­torilor de a câştiga şi când piaţa scade.

Raiffeisen, care şi-a lansat propriile certificate pe Bursă lamijlocul lunii august, nu a reuşit să atragă un interes la fel demare, din cauză că a listat doar cer­ti­ficate de tip index (careau o evolu­ţie si­mi­lară cu cea a activului suport), considerândcă cele turbo sunt prea complexe pentru investitorii locali.Principiul de funcţionare al certi­ficatelor turbo este însă destulde simplu: când activul suport (de exemplu indicele DAX) scade,preţul certificatelor turbo short creşte, iar preţul certificatelorturbo long scade.
Când activul suport creşte, certi­ficatele short scad şi cele longcresc. For­mula de calcul al preţului certifi­ca­telor turboinclude şi un coeficient de le­vier, care dă posibilitateaobţinerii unor câşti­guri sau pierderi de câteva ori mai mari decâtvariaţia zilnică a indicelui suport, care în cazul con­tractelor peDAX este chiar indicele ger­man.
Spre exemplu, certi­ficatele Turbo care mi­zează pe scădereaindi­celui DAX au înre­gis­trat luni o creştere de 16,8%, pe oscădere a in­di­celui DAX de 1,24%, în timp ce ac­ţi­u­nile SIFOltenia (SIF5), care sunt cele mai lichi­de, dar şi printre celemai volatile de pe Bursă au pierdut 0,7%.

"Există o diferenţă şi între certi­ficatele Turbo şi cele Index,primele fiind mai căutate pentru că existând levier se pot faceprofituri intraday. Se poate spune că investitorii se îndreaptă maimult spre produsele de trading decât spre cele de investiţii",spune Răzvan Furtună, şeful pe vânzări de retail din cadruldeparta­men­tului pieţe de capital al BCR. Pentru că efectul delevier pe care îl au certi­fi­catele Turbo ale Erste variază întimp în funcţie de evoluţia preţului certifi­ca­tu­lui în piaţă, înacest moment in­vestitorii pot obţine câştiguri sau pot pierde depână la două ori mai mult din variaţia indicilor decât la lansarealor, făcându-le şi mai atractive pentru speculatori.
"În momentul în care le-am lansat, certificatele Turbo aveau unlevier de 5 ceea ce însemna că poţi să câştigi de cinci ori maimult decât pe certificatele Index. Levierul nu este fix şi peindicele DAX Short a ajuns în acest moment la 9,8. Certificatele aufost tranzacţionate pe ideea de corecţii. Deja pe piaţa aurului sevorbeşte de o bulă specu­lativă. Nu sunt de aceeaşi părere", aprecizat Furtună.

Certificatul Turbo Short introdus de Erste suplineşte însă şi lipsainstru­mentelor de vânzare în lipsă de la Bucureşti, acesteaoferind posibilitatea speculatorilor să mizeze pe scăderea pieţei,beneficiind totodată de cotaţii ferme din partea Erste Bank, carejoacă rol de market-maker pe certificatele introduse laBursă.
"Noi am introdus aceste certificate pe Bursă cu gândul să atragemnoi investitori pe piaţă, nu ca să înlocuiască lipsa tranzacţiilorshort. Sperăm să dublăm valoarea tranzacţiilor cu certi­ficate pânăanul viitor", spune Răzvan Furtună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO