Burse - Fonduri mutuale

Statul îşi joacă ultima carte la Petromidia

22.08.2010, 23:52 25

Ministerul Finanţelor este gata să meargă în instanţă pentru arecupera întreaga datorie de la Rompetrol Rafinare (Petromidia), învaloare de 570 mil. euro, pe care kazahii care con­trolează înprezent rafinăria trebuie să o plătească până la 30septembrie.

Statul va invoca faptul că stingerea datoriei de la Rompetrol sepoate realiza fie prin achitarea integrală a sumei, fie princonversie de acţiuni, dar nu prin ambele va­riante, potrivit unorsurse guver­na­men­tale, citate de Me­dia­fax. De cealaltă parte,ka­zahii susţin că au şi opţiunea de a realiza o răscum­pă­rarepar­ţială a obliga­ţiunilor, iar pe restul să le con­vertească înacţiuni.
Kazahii au răs­cum­părat la începutul lunii august obli­ga­ţiuni învaloare de 54 mil. euro şi s-au angajat să mai reali­zeze orăscumpărare, astfel că statul este aproape sigur că va recupera întotal 350 mil. lei (83 mil. euro), conform bugetului rectificat.Dacă kazahii nu ar fi răscumpărat nicio acţiune, statul ar fi pututprelua din nou controlul rafinăriei Petromidia, în urma conversieiobligaţiunilor.

Situaţia este încă neclară, iar grupul Rompetrol a angajat şi patrudintre cele mai mari case de avocatură locale pentru a-i ofericonsultanţă în acest proces, care ar putea fi cel mai mare dinistoria corporatistă a Ro­mâniei.
Rompetrol Rafinare a finalizat săptămâna trecută şi o majorare decapital, prin care a strâns circa 330 mil. lei (78 mil. euro) de laacţionarul ma­joritar, grupul kazah KazMu­naiGaz, suma fiinddestinată achitării unei părţi din datorie. Această majorareconsolidează însă pachetul majoritar deţinut de kazahi şi a fostatacată de Ministerul Finanţelor la Tribunalul Constanţa.
Ordonanţa din 2003, prin care da­toriile istorice ale Petromidia aufost convertite în obli­gaţiuni cu scadenţa în 2010, oferăcompaniei dreptul de a alege dacă plăteşte datoria sau oconverteşte în acţiuni, deşi în mod normal acest drept trebuie sărevină deţinătorului obliga­ţiunilor, în acest caz statul. Niciordonanţa şi nici legea prin care a fost adoptată nu specifică înmod clar dacă emitentul poate realiza o răscumpărare parţială saueste obligat să opteze între a răscumpăra toate obligaţiunile sau ale transforma pe toate în acţiuni.
Ordonanţa a fost semnată de Adrian Năstase, Mihai Tă­năsescu şi DanIoan Popescu. Petromidia era controlată atunci de Dinu Patriciu,care între timp a devenit miliardar din vânzarea grupului Rompetrolcătre kazahi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO