Burse - Fonduri mutuale

Studiu: este nevoie de eliminarea excepţiilor de la participarea la pilonul II de pensii. 1 milion de angajaţi din România sunt scutiţi de la contribuţia la pensia privată

Studiu: este nevoie de eliminarea excepţiilor de la...

Autor: Răzvan Botea

01.02.2024, 11:32 736

Este nevoie de eliminarea excepţiilor de la contribuţia la pilonul de pensie privată, arată un studiu publicat joi de trei economişti români pentru Institutul European pentru Studii Economice (IESE). Aceasta este prima măsură dintr-un set de abordări care ar putea salva sistemul de pensii din România, notează autorii studiului.

„În ultimele două decenii, sistemul public de pensii a funcţionat constant cu deficit, contribuind la deficitul bugetar al guvernului şi crescând datoria publică explicită. Pentru 2022, deficitul sistemului public de pensii a fost de 15% din contribuţiile colectate. Aceasta include deficitul contabil (892 milioane lei) şi subvenţiile din bugetul general al statului (11.938,2 milioane lei)”, se arată în raportul citat.

Sistemul actual de pensii din România este predominant unul redistributiv, ceea ce înseamnă că el depinde în mare măsură de contribuţiile curente ale angajaţilor actuali pentru a plăti pensiile actuale. Acest model prezintă riscuri semnificative, adaugă autorii. În circa 10 ani va începe să iasă la pensie generaţia „decreţeilor”, cea mai mare cohortă de angajaţi din România şi analiştii  spun că va fi o presiune foarte mare pe sistemul de pensii.

Studiul subliniază, de asemenea, că sistemul actual este afectat de inegalităţi structurale, inclusiv existenţa pensiilor speciale şi practicile de pensionare anticipată nejustificată.

Cea mai recentă modificare, în curs de desfăşurare, prevede o creştere a pensiilor cu 40% începând din 2024: „Acest model evidenţiază modul în care Pilonul 1 al sistemului de pensii este frecvent folosit de politicieni pentru a asigura voturi imediate cu preţul creşterii obligaţiilor fiscale viitoare şi a datoriei publice, spune profesorul universitar Christian Năsulea.

Raportul amintit propune mai multe recomandări pentru reformarea sistemului de pensii:

1 – Eliminarea excepţiilor de la contribuţiile pentru Pilonul 2. Aproximativ 1 milion de lucrători din diverse domenii (construcţii, agricultură, IT) sunt scutiţi de la a contribui la Pilonul 2 (Dar nu şi la Pilonul 1);

2 - Fără atacuri sau ameninţări asupra Pilonului 2;

3 - Aplicarea legii pensiilor private conform prevederilor iniţiale ale Legii 411/2014 prin care contribuţia la Pilonul 2 trebuia să crească progresiv până la 6% din salariul brut în 2016.

4 - Stabilitate, predictibilitate, isonomie: abolirea privilegiilor.

5- Eliminarea restricţiilor şi îmbunătăţirea comunicării Fondurilor de Pensii Private pentru ca oamenii să înţeleagă ce pensie vor primi la vârsta de pensionare în funcţie de contribuţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO