Burse - Fonduri mutuale

Suedezii de la East Capital şi-au triplat banii la FP

Suedezii de la East Capital şi-au triplat banii la FP

Autor: Roxana Pricop

06.04.2011, 23:55 62

Unul dintre fondurile de investiţii administrate de companiasuedeză East Capital, printre cei mai mari investitori la Bursa dinBucureşti, a vândut pe bursă o parte din deţinerea la FondulProprietatea (FP) cu un profit de peste 200%, potrivit unui raportpublicat de administrator.

Fondul Proprietatea a fost o afacere profitabilă pentrufondurile străine de investiţii care au cumpărat acţiuni FP de pepiaţa gri încă din 2008 la preţuri de până la de 4 ori mai micidecât cele afişate în prezent pe Bursă. Pentru foştii proprietari,prin listarea la Bursă, Fondul le-a adus pierderi, pentru că preţulacţiunilor este mai mic cu circa 40% faţă de valoarea de un leu lacare le-au fost evaluate compensaţiile.

Prin fondurile şi vehiculele speciale de investiţiiadministrate, compania suedeză East Capital a ajuns să fie unuldintre cei mai importanţi acţionari ai Fondului Proprietatea, cu opartici­paţie totală de 3,4% din capital FP în martie.Administratorul a pariat pe poten­ţialul Fondului încă din 2006,când a făcut prima achiziţie de acţiuni FP de pe piaţa gri prinintermediul fondului de inves­tiţii alternative Bering BalkanFund.

La finele anului trecut, fondul deţi­nea un pachet de 158,9milioane de ac­ţiuni FP, reprezentând 23,5% din activele de 42 demilioane de euro, potrivit raportului anual emis de administrator.În 2010, fondul Bering Balkan a înregistrat un randament de 11% îneuro.

Al doilea fond East Capital intrat în acţionariatul Fondului afost Special Opportunities, care la finele anului 2010 deţinea unpachet de 143,1 milioane de acţiuni FP, reprezentând 22,5% dinactivele de 58,5 mil. euro. În anul 2010, fondul a obţinut unrandament de 49% în euro, mare parte din performanţă fiindsusţinută de Fondul Proprietatea. Administratorii scriu în raportcă acţiunea FP s-a apreciat cu 123% în 2010.

"După listarea la Bursă, am vândut jumătate din acţiuniledeţinute de fondul Special Opportunities, marcând un câştig totalde peste 200%", susţin oficialii East Capital în raportulanual.

Alte două fonduri ale East Capital, Eastern European Fund şiBalkan Fund deţineau la finele anului trecut 93,9 milioane deacţiuni FP, după ce au cumpărat warranturi emise de Wood şiUniCredit pe Bursa din Viena.

Fondul Proprietatea s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti pe25 ianuarie 2011, primul preţ oficial fiind de 0,6 lei/acţiune,însă ani la rând acţiunile FP s-au tranzacţionat pe piaţa gri lapreţuri de până la 10% din valoarea nominală de un leu aacţiunii.

Fondul Proprietatea a încheiat anul 2010 cu un profit de 456,2mil. lei (108 mil. euro), cu 130% peste prevederile din bugetulrevizuit. Pe 27 aprilie, Fondul a convocat acţionarii în AGA pentrua aproba distribuirea unui dividend în valoare brută de 0,01569lei/acţiune din profitul de anul trecut. Dacă îşi menţinparticipaţia la 3,4% din capital până la data de înregistrare (16mai), fondurile East Capital vor încasa 7,3 mil. lei sub formă dedividende de la fond.

Fondul Proprietatea este controlat de statul român care deţine36,7% din capital. Alături de fonduri de investiţii East Capital,în acţionariatul Fondului mai sunt prezente fondul americanCartesian, fondul de investiţii BlackRock Frontier, fondurileDanske, Avaron şi Trigon. Deţinerile fondurilor străine la FondulProprietatea reprezintă 18% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO