Burse - Fonduri mutuale

Tabloul complet al 43 de companii de la bursă care distribuie dividende, randamentele şi data plăţii, în Business Magazin din această săptămână

Citiţi mai multe informaţii în revista Business Magazin din această săptămână

Citiţi mai multe informaţii în revista Business Magazin din această săptămână

Autor: Liviu Popescu

30.04.2018, 00:06 1251

Din cele 87 de companii listate la bursa de Valori Bucureşti, 43 vor să-şi recompenseze acţionarii cu dividende din profiturile pe 2017, cu randamente brute cuprinse între 1% şi 22%, potrivit unei analize realizate pe baza datelor companiei de brokeraj Estinvest.

Companiile se prezintă astfel în faţa acţionarilor în şedinţele din luna aprilie cu un randament mediu brut de 6,6%, iar analiştii consideră că piaţa de capital din România are şanse să se plaseze din nou pe primul loc în lume în topul randamentelor la bursă.

„Din punctul de vedere al emitenţilor listaţi pe piaţa reglementată, politica de dividende aferentă  anului fiscal 2017 este de natură a poziţiona BVB, din nou, în topul mondial al burselor din punctul de vedere al ran­damentului la dividend obţinut de investitori, existând emitenţi la care acest indi­cator ajunge chiar la 12-13%“, spune Lucian Isac, direc­tor general al Estinvest, una dintre cele mai vechi case de brokeraj din România, cu o is­toria de circa două decenii.

Comparativ cu anii anteriori, tendinţa de distribuire de dividende pare a se menţine atât din punctul de vedere al numărului de emitenţi care propun acţionarilor distribuirea de dividende, cât şi al procentului din profitul net care se distribuie. Iar aici Guvernul joacă un rol important.

„Aici trebuie menţionat cazul particular al emiten­ţilor unde statul deţine calitatea de acţionar majoritar şi care au o rată foarte ridi­cată de distribuţie «excepţie face Transgaz un­de datorită investiţiilor preconizate, rata de distri­buţie este mai redusă şi Transelectrica, emi­tent care a încheiat anul 2017 cu pier­deri»“, spune Lucian Isac. La începutul lunii februarie, Guvernul a publicat un Memoran­dum în care arată că va cere 90% din rezul­ta­tele nete realizate pe 2017 de companiile din sub­­ordine, măsură luată pentru al doilea an con­secutiv, de pe urma căreia vor avea de be­ne­ficiat şi minoritarii. Dezechilibrarea bu­ge­tului pe fondul majorărilor salariale şi al încasărilor mai mici din TVA este motivul pen­tru care Guvernul umblă din nou la con­turile companiilor din subordine.

„Companiile de stat au dus ratele de dis­tri­­buţie ale dividendelor din profitul net a­nual la procente neverosimile“, spune Alin Bre­n­­dea, director general adjunct al Prime Transaction.

 „Evident, rate de distribuţie atât de ridicate nu sunt sustenabile pe termen lung, însă intrarea în zona de maturizare a ciclului economic pe care îl traversăm şi politica economică a statului român lasa loc pentru menţinerea acestei caracteristici a pieţei locale pentru încă doi-trei ani“, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO