Burse - Fonduri mutuale

Taurii isi arata coarnele si arunca in aer blue-chips-urile romanesti

24.10.2007, 18:20 21

Investitorii de la Bucuresti au fost luati prin surprindere de o revenire rapida a cotatiilor, cel mai mult avand de castigat blue-chips-urile, preferatele investitorilor straini. Evolutia vine dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute indicii se prabusisera in bloc, iar BET pierduse 2,7%.
"Revenirea era normala, dupa ce vineri preturile au scazut oarecum fortat, cu gandul si la unele rezultate financiare de la americani. Piata va ramane insa in asteptarea listarilor promise anul acesta", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Indicele BET a sarit cu peste 4,7% si a urcat direct la peste 10.200 de puncte, nivel pe care il parasise saptamana trecuta.
Petrom, fosta companie petroliera de stat, aflata acum in proprietatea austriecilor de la OMV, a avansat aproape 9% la pretul pe actiune, ceea ce se traduce printr-o crestere de capitalizare de 750 de milioane de euro, intr-o singura sedinta de tranzactionare.
Pretul a crescut treptat pe parcursul zilei, cotatia inregistrand aprecieri in momentele in care in piata s-au executat ordine importante. "S-a cumparat direct din ASK, era singurul mod in care cineva putea sa achizitioneze pachete importante de actiuni. S-a simtit intrarea mai serioasa a strainilor, dar a lipsit oferta la vanzare. A fost practic o competitie la cumparare, ceea ce a urcat cotatiile", spune Adrian Simionescu, directorul general al societatii de servicii de investitii financiare Vienna Investment Trust,
Bancile au fost si ele "pe val" in sedinta bursiera de ieri, BRD si Banca Transilvania urcand cu 5,5%, respectiv 4%. Cele doua titluri financiare au fost de altfel si cele mai tranzactionate din piata, BRD atingand un rulaj de 3,5 milioane de euro.
Societatile de investitii financiare au venit pe locul doi in topul lichiditatii, iar indicele BET-FI, care indica media evolutiilor celor cinci societatii, a urcat cu peste 2%, la 81.400 de puncte.
Europenii au inregistrat si ei o zi de revenire pe piata de capital, cei mai importanti indici de pe batranul continent urcand cu pana la 2%.
Lichiditatea de la noi a urcat la 22,2 milioane de euro, sprijinita si de un aport de 7 milioane de euro din partea segmentului RASDAQ. Si aici revenirea de pe piata principala a adus urcari pe actiuni, indicele segmentului nereglementat punand capat seriei de scaderi consecutive.
Cel mai asteptat eveniment pe Bursa ramane listarea companiei de transport al gazelor naturale Transgaz. Pretul la care se va face oferta publica din noiembrie va fi de 57 de euro pe actiune, conform ultimelor date, iar investitorii vor avea ocazia sa subscrie actiuni in valoare de 57 de milioane de euro. Brokerii sunt insa siguri ca oferta de la Transgaz va fi suprasubscrisa.
"Oferta de la Transgaz va fi suprasubscrisa de cel putin doua ori, ceea ce inseamna deja fonduri de 115 milioane de euro. Restul banilor vor intra apoi cel mai probabil in piata", este de parere Octavian Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO