Burse - Fonduri mutuale

Temerile investitorilor lovesc din nou. Bursele europene şi americane au avut încă o zi neagră

Temerile investitorilor lovesc din nou. Bursele europene şi americane au avut încă o zi neagră
11.08.2011, 00:00 1641

Bursele europene au căzut puternic la finalul şedinţei detranzacţionare de ieri, ca urmare a semnalelor privind posibilaretrogradare a ratingului de ţară al Franţei.

Imediat Statele Unite erau rândul lor la închiderea ediţiei pescădere puternică, cele mai afectate fiind acţiunile băncilor.

Marile bănci franceze BNP Paribas şi Societe Generale au fostlovite puternic pe bursa de la Paris din cauza temerilor privind oeventuală retrogradare a ratingului Franţei. Acţiunile SocGen aucăzut cu aproape 15%, iar cele ale BNP cu aproape 10%. IndiceleCAC-40 înregistra după-amiază o scădere de 5,45%. În Germania,indicele Dax consemna o scădere tot de peste 5%, în timp ce laLondra FTSE 100 avea o scădere de peste 3%.

Pieţele americane au revenit pe roşu, indicele Dow Jonespierzând aproape 3%, iar Nasdaq 2,37%.

Pe bursa italiană a căzut cel mai mult o altă bancă, IntesaSanpaolo, ale cărei acţiuni au înregistrat o scădere de aproape14%. De asemenea, preţul titlurilor UniCredit a coborât cu peste9%. La Viena, unde sunt listate două dintre băncile cele maiimportante pentru România, Erste a pierdut aproape 4%, iarRaiffeisen International 6%.

Grupul olandez ING, care de asemenea are o prezenţă importantăîn România, a înregistrat o cădere de peste 8% la bursă. Chiar dacărezultatele financiare în sine nu au indicat probleme deosebite,iar toate băncile amintite au trecut testele de stres, pieţele lepenalizează acum din cauza expunerii uriaşe la aceeaşi problemă adatoriilor suverane. Băncile europene au portofolii importante deobligaţiuni italiene, spaniole şi portugheze. Din aceeaşi cauzăacţiunile gigantului Deutsche Bank au pierdut ieri peste 9% dinvaloare deşi economia germană nu are probleme.

Peste Ocean, Bank of America a căzut cu peste 5%, Citigroup cu8%, Goldman Sachs cu 7%. La Londra, acţiunile Barclays s-auprăbuşit cu 10%, iar titlurile HSBC cu aproape 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO