Burse - Fonduri mutuale

Tender vrea sa ia mai mult din Prospectiuni si Vulcan

25.09.2008, 21:06 55

Ovidiu Tender, care controleaza companiile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Vulcan (VULC), listate pe piata RASDAQ, intentioneaza sa-si majoreze participatiile la cele doua societati.

Omul de afaceri a achizitionat pana in prezent pachete mici de actiuni la cele doua companii. Pe fondul scaderii puternice a actiunilor, multi actionari majoritari au cumparat pachete importante in companiile pe care le controleaza.
Cateva exemple in acest sens sunt achizitiile realizate anul acesta de Petru Ciurtin la Albalact Alba-Iulia (ALBZ), Mircea Vescan la Armax Gaz Medias (ARAX), fondul de investitii Advent la Ceramica Iasi (CERE), Alexandru Bercea la Imotrust Arad (ARCV) sau Horatiu Cercel la Concefa Sibiu (COFI).
Tender a declarat ca va investi peste 30 de milioane de euro in companiile din sectorul energetic pana in 2010, principala firma vizata de acest buget fiind Vulcan Bucuresti, banii fiind alocati modernizarii si retehnologizarii liniilor de productie.
Investitiile omului de afaceri in perioada urmatoare nu vizeaza doar piata de capital, ci si imobiliarele, unde, prin intermediul companiei Trustee se vor aloca aproape 120 mil. euro in construirea unui proiect imobiliar, pe o suprafata totala de 4 ha langa lacul Grivita din Bucuresti, potrivit lui Dan Manolache, presedintele grupului Tender. Actionarul majoritar al Trustee este compania Esparom, potrivit aceleiasi surse.
Proiectul din nordul Bucurestiului va cuprinde un cartier rezidential si cladiri de birouri, lucrarile fiind programate sa inceapa in primavara anului viitor, termenul de finalizare fiind 2010.
"Partea rezidentiala va avea o suprafata construita de 22.000 mp in timp ce partea corporativa va avea 60.000 mp suprafata construita", a declarat Dan Manolache. Investitiile in proiectul rezidential se ridica la circa 44 mil. de euro. Numarul de apartamente care vor fi livrate in 2010 este de 190 de unitati.
"Metrul patrat de teren in zona rezidentiala se va vinde cu 2.000 de euro. Vom avea apartamente de lux, si deja am primit cereri pentru aceste locuinte", a spus el. Pentru construirea cladirilor de birouri se vor investi 75 mil. euro, suprafata totala fiind de 2,5 ha.
Grupul imobiliar Trustee mai dezvolta in Timisoara, pe o suprafata totala de 8 ha, un proiect imobiliar care consta in construirea unui cartier rezidential, al unor cladiri de birouri si a unui hotel de cinci stele cu o capacitate de 50 de camere. Proiectul va fi finalizat in 2012 si vor fi livrate pe piata 1.200 de apartamente.
"Exista o cerere reala pentru locuinte in Timisoara desi se tot vorbeste de o criza pe piata imobiliara", a spus Dan Manolache. El a mai precizat ca va dezvolta spatii de birouri pe o suprafata construita de 120.000 de mp. Investitia in acest proiect imobiliar este de 24 mil. euro, suma care nu include pretul terenului.
 
Afaceri de 30 mil. euro pentru Jetran Air
Compania aeriana Jetran Air, achizitionata in prima parte a acestui an de Ovidiu Tender, intr-o tranzactie de 45 mil. dolari (28 mil. euro), estimeaza in acest an afaceri de 30 mil. euro, valoare de aproape trei ori mai mare fata de rulajul de 13 mil. euro raportat in 2007, potrivit Ministerului de Finante. "Din martie, de cand am preluat compania, am rulat in jur de 22 mil. euro si am transportat 700.000 de pasageri", a declarat Tender, care a precizat ca pana la sfarsitul anului estimeaza un trafic de un milion de pasageri, in conditiile in care Blue Air, principalul operator low-cost de pe piata mizeaza pe un trafic de 1,2 mil. pasageri in acest an. Spre deosebire de Blue Air insa, compania aeriana controlata de Tender efectueaza doar curse charter, principalii clienti ai companiei fiind agentiile de turism Paralela 45, Ali baba sau Flynova. Jetran Air, care opereaza cu o flota de 8 aeronave, va ajunge la finalul anului la 7.500 de ore de zbor, reprezentantii companiei afirmand ca pentru a intra pe profit este nevoie de minim 9.300 de ore de zbor anual. "Vrem sa extindem flota de avioane in urmatorii cinci ani si asteaptam o rata de profit in 2009 de 10-15%", a mai spus Tender.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO