Burse - Fonduri mutuale

Toata piata sta cu ochii pe Banca Transilvania: va fi sau nu o tranzactie?

Toata piata sta cu ochii pe Banca Transilvania: va fi sau nu o tranzactie?
10.12.2009, 23:00 54

Analistii spun ca preluarea unui pachet semnificativ dinactiunile Bancii Transilvania (TLV) de catre o banca europeanaimportanta ar avea un puternic impact asupra pietei locale decapital, insa parerile privind concretizarea acestei tranzactiipana la finele acestui an sunt impartite.

Informatiile aparute luni in piata privind posibilitatea ca ungrup financiar important sa-si anunte pana la sfarsitul anuluiintrarea in actionariatul Bancii Transilvania au fost primite curezerva de catre investitori, actiunile TLV miscandu-se ieri in suscu 2,4%, fara insa ca tranzactiile sa fie semnificativ mai maridecat in zilele anterioare.

Surse bancare citate de agentia de presa Mediafax ca o banca dinUniunea Europeana va prelua aproximativ 20% din actiunile BanciiTransilvania (TLV), dupa ce ar fi cumparat recent un pachetreprezentand 4% din titlurile institutiei de credit prinintermediul Bursei.

De asemenea, directorul Directiei Supraveghere din BNR, NicolaeCinteza, a anuntat ca o banca mare din Uniunea Europeana isi vaanunta intrarea in Romania pe 20 decembrie, aratand ca deja au fostobservate de catre piata anumite actiuni ale acesteia, fara apreciza insa ca este vorba despre Banca Transilvania.

Pe de alta parte, Horia Ciorcila, presedintele bancii din Cluj,a negat din nou orice negocieri in acest sens.

"Informatiile cu petitorul strain interesat de achizitionareaunui pachet de actiuni la Banca Transilvania circula de mai multiani si este dificil sa te pronunti daca acestea se vor concretizasau nu de aceasta data. Mai ales ca conducatorii bancii au lasat sase inteleaga ca nu se grabesc sa vanda", a spus Nicolae Pascu,presedintele societatii de administrare a investitiilor STKFinancial.

Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj ViennaInvestment Trust, este insa de alta parere si nu exclude o preluarepana la finele anului.

"Cred ca putem avea parte de o surpriza pe final de an, insensul preluarii unui pachet semnificativ de actiuni la BancaTransilvania de catre un investitor strain. Daca aceasta tranzactiese va finaliza in acest an, cel putin in primul semestru al anuluiviitor evolutia actiunilor TLV va sta sub semnul pozitiv al acestuieveniment", a completat el.

Cea mai mare tinta de pe piata locala

Tintele potentiale pentru un grup bancar strain care vrea saintre acum pe piata romaneasca sunt putine, iar Banca Transilvaniaeste cea mai mare. La vanzare ar mai fi in prezent Banca Carpaticasi RBS Bank, sucursala locala a Royal Bank of Scotland. De ani buniinsa Banca Transilvania este cea mai urmarita, speculatiile privindo eventuala vanzare mentinand interesul ridicat in piata pentrutitlurile bancii.

Banca Transilvania avea la finele lunii septembrie active decirca 4,3 mil. euro si peste 1,3 milioane de clienti activi. Grupulfinanciar, cu sediul in Cluj-Napoca, dispune de o retea teritorialade circa 500 de unitati, una dintre cele mai mari de pe piata siare in jur de 6.000 de angajati. In primele noua luni, banca aobtinut un profit net de 11 mil. euro.

"Transilvania si Carpatica au ramas singurele banci cu capitalromanesc disponibile pentru atragerea unui investitor strain. N-arfi exclus sa existe o preluare anul acesta la Banca Transilvania,chiar daca au mai existat informatii de acest gen si in aniitrecuti", a afirmat Lucian Isac, directorul general al societatiide brokeraj Estinvest.

In ultimele luni, actiunile TLV au crescut aproape incontinuu,dublandu-si valoarea fata de luna iulie, cand au aparut informatiiprivind interesul National Bank of Greece privind preluarea bancii.Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a confirmatpentru ZF ca au existat discutii cu grecii.

"Am discutat si cu grecii, dar nu s-a ajuns la un nivel la caresa se vorbeasca despre o tranzactie. Din mai-iunie nu am mai avutdiscutii cu nimeni. Nu stiu la ce se face acum referire, noi nuavem nicio negociere institutionala", a precizat HoriaCiorcila.

Semnalele de preluare, tot mai puternice

Cu toate acestea, semnale ale unei posibile preluari sunt totmai puternice dupa tranzactiile mari din ultima perioada. Maiintai, Claudiu Silaghi, unul dintre membrii Consiliului deAdministratie, a vandut o participatie de 3,2% in luna septembrie,catre investitori institutionali straini consiliati de firma cehade brokeraj Wood&Co.

La inceputul saptamanii, alte 4% din actiuni au fost transferatepe Bursa pentru 24 mil. euro, nefiind raportati nici vanzatorii,nici cumparatorii. In plus, la inceputul anului un grup deactionari a propus eliminarea limitei de detinere de 5%, insa BERD,s-a opus.

In prezent, niciun actionar, exceptand BERD nu poate detine maimult de 5% din actiunile bancii decat cu aprobarea AGA.

Propunerea a alimentat atunci din nou speculatiile privind oeventuala vanzare.

"Banca Transilvania nu are o banca-mama pe sprijinul careia sepoate bizui. Cei doi actionari, BERD si IFC, ii sunt doarparteneri. Cum mediul concurential in sectorul bancar devine totmai acerb, sprijinul unui actionar puternic poate face diferenta",mai spune Adrian Simionescu.

Desi nu este o piata favorabila vanzatorilor, din perspectivapretului vizibil redus al activelor, analistii spun ca in prezentconteaza mai putin momentul tranzactiei pentru vanzator, catbeneficiile obtinute, precum lichiditatile, consolidareaactionariatului sau cooptarea unui partener puternic.

Banca a anuntat recent intrarea in actionariat a IFC, divizia deinvestitii a Bancii Mondiale, care va prelua circa 3,5% dincapital, in urma conversiei unei emisiuni de obligatiuni. BERDdetine aproape 15% din actiunile bancii.

Bursa a revenit ieri pe crestere

Indicele BET a inchis sedinta de ieri cu o crestere de 2,2%,tras in sus de titlurile TLV, dar si de actiunile RompetrolRafinare (RRC), care au avansat cu 6,4%. Actiunile BRD au crescutcu 1,5%, iar titlurile Petrom au stagnat.

SIF-urile au inregistrat un avans mediu de 0,9%, dupa ce aupierdut circa 8% in primele trei sedinte de tranzactionare alesaptamanii. Valoarea tranzactiilor de ieri s-a ridicat la 4milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO