Burse - Fonduri mutuale

Topul burselor în 2012: Turcia pe primul loc, România pe 34

Topul burselor în 2012: Turcia pe primul loc, România pe 34

Autor: Adrian Cojocar

06.12.2012, 00:07 1326

Bursa din Turcia, una dintre cele mai mari pieţe din regiune, peste Polonia şi Rusia, a devenit în acest an cea mai atractivă din lume, fluxurile de capital pe care le-a atras de la investitori ajutând-o să crească cu 47,3% de la începutul acestui an.

În topul creşterilor din acest an se mai află o altă bursă din regiune, cea a Estoniei, care a urcat cu 28,9%, precum şi mai multe burse exotice, Pakistan, Filipine şi Thailanda, care au consemnat creşteri cuprinse între 46,7% şi 29,7%.

"Turcia este un model de urmat pentru BVB şi o piaţă extrem de competitivă, văzută foarte bine de americani care investesc acolo şi totodată susţinută de stat. Din conducerea bursei din Turcia fac parte doi brokeri, doi bancheri şi un reprezentant al guvernului, iar preşedintele bursei are rang de ministru. În acest fel reuşesc să facă tranzacţii cu acţiuni de un miliard de dolari pe zi şi tranzacţii cu instrumente cu venit fix de 10 miliarde de dolari pe zi", spune Adrian Mănăilă, proprietarul firmei de brokeraj EldaInvest din Galaţi.

Spre comparaţie, la Bucureşti s-au realizat pe parcursul întregului an tranzacţii cu acţiuni de 2 mld. dolari.

Capitalul atras de companiile turceşti pe bursă susţine creşterea economiei, care a avansat cu 2,7% în T3.

Avansul de 10,6% al bursei din Bucureşti o plasează abia pe locul 34 din 77 de burse internaţionale.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO