Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai profitabile fonduri mutuale la şase luni

Topul celor mai profitabile fonduri mutuale la şase luni

Topul celor mai profitabile fonduri mutuale la şase luni

Autor: Roxana Pricop

01.07.2011, 00:06 1980

Fondul OTP Obligaţiuni (fost Balansis) a vândut toate acţiuniledin portofoliu înainte ca Bursa să înceapă corecţiile şi a devenitcel mai performant fond mutual cu un randament de 10,8% în primeleşase luni.

În primăvara acestui an, când Bursa creş­tea cu 15%,administratorul OTP Asset Management a decis schim­barea strategieide investiţii şi trans­for­marea fondului diver­sifi­cat OTPBa­lansis în fond de obli­gaţiuni, astfel că din martie a începuttreptat să lichideze deţinerile de acţiuni din portofoliulfon­dului. Expu­ne­rea fondului Balansis pe ac­ţiuni era de circa40% din active în fe­brua­rie, iar la finele lunii iu­nie estezero, ran­da­men­tul de 10,86% în pri­mele şase luni (21,7%anualizat) fiind însă rea­lizat graţie li­chi­dizării expunerii pebursă îna­intea înce­perii corecţiilor din mai.

În primele patru luni indicele BET a urcat cu 15%, pentru caapoi piaţa de acţiuni să sca­dă pe fondul crizei datoriilorGreciei, iar avan­sul câştigat la începutul anului să sedimi­nu­eze la 4%, cât este aprecierea indicelui BET în primeleşase luni.

Randamentul fondului este mult peste performanţa fondurilor deobli­gaţiuni care au câştigat în medie 3% în pri­ma jumătate aanului.

"Am prins creşterile de pe bursă de la în­ce­putul anului şi amieşit de pe acţiuni îna­inte ca piaţa să înceapă să scadă. FondulProprie­ta­tea a fost unul dintre emitenţii care a con­tri­buit celmai mult la performanţa fondului OTP Obligaţiuni", a spus DanPopovici, di­rec­tor de investiţii la societatea de admi­nis­trarea investiţiilor OTP Asset Management.

Fondul a cumpărat acţiuni FP de pe piaţa gri la un preţ de circa0,34 lei/titlu anul trecut, astfel că vânzarea lor pe bursă la unpreţ de 0,6 lei/titlu i-a adus fondului o dublare a in­ves­ti­ţiei.În prezent, fondul dispune de active de 4,26 milioane de lei,plasate în depozite bancare şi obli­gaţiuni, de la un număr de 98de investitori.

Pe locurile al doilea şi al treilea se situea­ză fonduldiversificat Star Next cu un ran­da­ment de 9,25% şi fondul deindice Certinvest XT Index cu un avans de 8,38% în primele şaseluni.

La categoria fondurilor conservatoare, fă­ră expunere peacţiuni, performerii sunt fon­dul monetar Raiffeisen Ron Plus cu unrandament de 3,62% şi fondul de obligaţiuni BCR Obligaţiuni cu4,10%. Fondurile con­ser­vatoare denominate în euro au adusinves­ti­torilor randamente de până la 2,55% în prima jumătate aanului, maxim atins de BRD Euro Fond.

Cele mai mari pierderi le-au adus fondul de acţiuni Omninvestadministrat de societatea de administrare SIRA, care a scăzut cu13,5%. Fondul denominat în eu­ro Audas Piscator a pierdut 8%,afişând a do­ua cea mai mare pierdere din industrie, fiind urmat defondul diversificat Omnitrust cu o pierdere de 7,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO