Burse - Fonduri mutuale

Topul companiilor cu cel mai mult cash de pe bursă: 50 de firme stau pe lichidităţi de 4 mld. lei

Topul companiilor cu cel mai mult cash de pe bursă: 50 de firme stau pe lichidităţi de 4 mld. lei

Autor: Adrian Cojocar

10.12.2011, 18:42 4356

Pe de altă parte, companiile care dispun de lichidităţi puţine şi au datorii mari pe termen scurt, precum Rompetrol Rafinare (RRC) sau Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), vor întâmpina dificultăţi tot mai mari de a- şi finanţa operaţiunile.

Printre companiile care stau cel mai bine din punctul de vedere al lichidităţilor pe care le deţin se numără transportatorul de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), cu rezerve de cash şi depozite constituite în valoare de 199,1 mil. lei (46 mil euro) la 30 iunie, reprezentând circa 70% din valoare de piaţă a companiei. Firma nu a făcut public decât contul de profit la 30 septembrie care arată profit în creştere.

Conpet este una dintre cele mai profitabile companii de pe bursă în condiţiile în care deţine monopolul pe piaţa de transport al produselor petroliere.

Altă companie cu rezerve importante de cash raportat la valoarea curentă de piaţă este producătorul de echipamente pentru industria de petrol şi gaze Armax-Gaz Mediaş (ARAX) care la aceeaşi dată deţinea lichidăţi de 31,3 mil. lei (7,3 mil. euro) la o capitalizare a companiei care se cifrează în prezent la 12,4 mil. euro.

Compania a reuşit să atragă înainte de izbucnirea crizei subprime resurse de la acţionari prin majorări de capital în valoare de circa 10 mil. euro, care au ajutat-o să reziste mai bine la turbulenţ ele financiare din ultimii ani.

Rezervele de lichidităţi deţinute de producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO) la 30 septembrie cumulau 313,2 mil. lei (72,8 mil. euro) faţă de o capitalizare de piaţă care se ridică în prezent la 168 mil. euro.

Azomureş a obţinut un profit net de 288,2 mil. lei numai în primele nouă luni ale anului, depăşind la profit companii foarte profitabile precum Alro Slatina (ALR) sau Transgaz Mediaş.

Dacă la lichidităţi adăugăm creanţele şi scădem datoriile pe termen scurt pentru a calcula surplusul de lichidităţi pe termen scurt, cel mai bine stă la acest capitol Rompetrol Well Services (PTR), cu un surplus de 63,8 mil. lei, în timp ce întreaga valoare de piaţă a companiei se ridică la 75,9 mil. lei (17,4 mil. euro).

Un surplus de lichiditate negativ sau mai bine spus un deficit de lichiditate arată faptul că o companie nu-şi poate acoperi necesarul de finanţare pe termen scurt şi ar putea fi nevoită să-şi rostogolească datoriile în următoarea perioadă.

Este cazul celei mai mari companii de pe bursă, OMV Petrom (SNP), care la 30 septembrie avea un deficit de lichidităţi pe termen scurt de 2,8 mld. lei (660 mil. euro) deşi şi-a dublat profitul în primele nouă luni.

Compania petrolieră a reuşit recent să atragă un împrumut în valoare de 930 mil. euro de la un consorţiu de 14 bănci pe o perioadă de cel puţin trei ani, astfel că firma nu va mai avea probleme în asigurarea lichidităţii în anii următori.

Companii mai mici de pe bursă care au un deficit de lichidate pe termen scurt ar putea avea însă probleme în atragerea unor fonduri la costuri rezonabile.

Exemple în acest sens sunt companii precum Dafora Mediaş (DAFR) şi Romcarbon Buzău (ROCE) sau Vrancart Adjud (VNC), care la 30 septembrie aveau un deficit de lichidităţi ridicat raportat la capitalizarea de piaţă a acestora.

Producătorul de material rulant Voestalpine Vae Apcarom (APC), operatorii portuari Socep Constanţa (SOCP) şi Convex Constanţa (CMVX), constructorul de magistrale pentru industria de gaze Condmag Braşov (COMI), transportatul de energie Transelectrica Bucureşti (TEL) şi operatorul bursier BVB (BVB) sunt alte exemple de companii cu bilanţuri solide şi care dispun de lichidităţi suficiente pentru a depăşi perioade mai grele precum cea care se anunţă în prezent.

Deşi Zentiva Bucureşti (SCD) deţinea la 30 septembrie lichidităţi de numai 29,2 mil. lei după ce a distribuit în acest an către acţionari dividende record, compania a împrumutat firme din grup cu sume importante, creanţele societăţii cumulând la aceeaşi dată aproape 198 mil. lei (46 mil. euro).

Cele mai importante 50 de companii de pe bursă deţineau la 30 septembrie lichidităţi în valoare de circa 4 mld. lei (930 mil. euro). Compania cu cele mai multe lichidităţi de pe bursă la aceeaşi dată era OMV Petrom, cu rezerve de 867 mil. lei (201 mil. euro), urmată de Transgaz Mediaş (537 mil. lei), Transelectrica (423 mil. lei) şi Fondul Proprietatea (357 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO