Burse - Fonduri mutuale

Topul companiilor din energie dupa cash-ul din conturi

Topul companiilor din energie dupa cash-ul din conturi
03.09.2016, 20:05 1422

Cele mai mari companii energetice de stat sau în care statul este în continuare acţionarul semnificativ au terminat primele şase luni ale anului cu 972 milioane de euro numerar şi echivalent în numerar, cu 23% mai mult decât la finalul anului trecut. 

Cele mai mari cinci com­panii energetice listate de stat sau în care statul are în continuare un cu­vânt greu de spus aveau la finalul primului semestru 4,39 mld. lei (972 mil. euro) bani cash în conturi, cu 23% mai mult decât la fi­na­lul anului trecut, acumularea de li­chi­dităţi fiind în cele mai multe cazuri aso­ciată şi cu o lipsă de creativitate în ceea ce priveşte proiectele de investiţii. 

De asemenea, se pune problema inclusiv a competenţei managementu­lui acestor companii, lipsit de ambiţie, în condiţiile în care firme similare din regiune s-au extins puternic, inclusiv în România.

Pe lângă această sumă, ElectricaTrans­gazTranselectricaNuclearelec­tricaRomgaz, campionii statului din ener­gie pe bursă, mai „ocrotesc“ sume im­portante în depozite sau obligaţiuni, investiţii stabile, dar care aduc recom­pense pe măsura riscului asumat.

Grupul Electrica, cel mai puternic jucător din domeniul distribuţiei şi fur­nizării de energie electrică, a terminat primul semestru al anului cu 1,2 mld. lei (271 mil. euro) în conturi sub formă de nu­merar, cu 37% mai mult decât la fi­na­lul anului trecut, compania având alte 1,7 mld. lei (389 mil. euro) plasate chib­zuit în de­pozite sau obligaţiuni. Romgaz şi Transgaz, companii stra­tegice din domeniul gazelor naturale au la rândul lor poziţii forte pe cash. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO