Burse - Fonduri mutuale

Traficul mic pe containere a adus Socep pe pierdere

30.07.2009, 18:50 54

Operatorul portuar Socep Constanta (SOCP) a inregistrat in perioada aprilie-iunie din acest an o pierdere de 2,1 mil. lei (0,5 mil. euro), anuland aproape tot profitul consemnat in primele trei luni ale anului. Rezultatul negativ din trimestrul al doilea a venit pe fondul diminuarii afacerilor cu aproape 33% fata de aceeasi perioada a anului, pana la un nivel de 2,45 mil. euro.

Dupa primele sase luni, Socep a afisat un profit net de circa 66.000 de lei (15.700 de euro) comparativ cu un castig de 5,4 mil. lei (1,5 mil. euro) realizat in perioada similara a anului trecut. Afacerile au scazut cu 27% in acelasi interval, ajungand la 21,8 mil. lei (5,2 mil. euro).

Scaderea afacerilor a venit pe fondul diminuarii traficului prin port, in special pe segmentul de containere, care anul trecut a fost cel mai benefic pentru societate, dar care in primul semestru s-a redus de 3,5 ori, la 250.000 de tone.

"In timp ce traficul la marfuri generale s-a mentinut la acelasi nivel, traficul la marfuri containerizate a scazut cu 72,1%. Scaderea a fost partial compensata de veniturile din traficul suplimentar de marfuri generale vrac si de cresterea cursului la euro si dolar", se arata in raportul companiei.

Singurul client al Socep pe segmentul de containere era grupul francez CMA-CGM, al treilea transportator de containere la nivel mondial, care a anuntat recent ca incepand cu luna iunie intentioneaza sa intrerupa colaborarea cu firma romaneasca. Decizia a avut la baza faptul ca Socep nu poate opera nave de dimensiune mare, iar transportatorii din toata lumea incearca sa-si optimizeze operatiunile prin eliminarea navelor neprofitabile pe fondul reducerii drastice a traficului.

Compania a luat deja masuri de restructurare, urmand sa concedieze circa 325 de salariati reprezentand mai mult de jumatate din numarul total de angajati pentru a mentine costurile sub control. Socep estima ca si-ar putea reduce cu circa 40% afacerile bugetate initial in acest an, de 46 de mil. lei (11 mil. euro). Actiunile Socep stagnau pe parcursul sedintei de ieri la 0,14 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 11,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO