Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica şi-a majorat profitul de 4,7 ori pe seama tarifelor în creştere şi costurilor de finanţare în scădere

Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica

Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica

Autor: Adrian Cojocar

18.02.2014, 20:15 672

Transportatorul de energie Transelec­trica Bucureşti (TEL) a încheiat anul 2013 cu un profit net de 162,3 mil. lei (36,7 mil. euro), de 4,7 ori mai ridicat comparativ cu câştigul obţinut de societate cu un an în urmă, de 34,5 mil. lei (7,7 mil. euro).

Veniturile companiei au înregistrat un declin de 11%, la 2,46 mld. lei (557 mil. euro), cauzat însă de reducerea veniturilor de pe piaţa de echilibrare, care nu au impact însă asupra profitului.

Veniturile din transportul de energie au crescut cu 7%, la 1,15 mld. lei, în ciuda unui consum de energie pe întregul an estimat de Transelectrica în scădere cu 4,5%. Creşterea veniturilor a fost susţinută de o majorarea a tarifelor de transport în debutul anului 2013 cu 12,7%, care a mai mult decât compesat volumele mai mici de energie transportate.

„Profitul net trimestrial al Transelectrica a fost de 30 milioane de lei, cu 40% peste estimările noastre datorită unor costuri financiare sub aşteptări. Profitul operaţional în schimb a fost apropiat de aşteptări şi acesta ar fi motivul pentru care considerăm rezultatele ca fiind neutre. Nu au fost surprize pe partea de venituri.

A fost o creştere importantă pe partea de salarii în trimestrul patru, acestea crescând cu 46% faţă de trimestrul anterior, probabil ca urmare a plăţilor către Consiliul de Supraveghere şi noul management. Costurile de mentenanţă au fost mai puţin de jumătate din estimările noastre, determinând costurile de mentenanţă pe întregul an mai mici decât în buget. Profitul net anual a fost de 162 milioane de lei şi luând în calcul rata de distribuire bugetată de 85%, dividendul pe acţiune pentru 2013 ar trebui să fie de 1,88 lei, oferind un randament de 12%. Trebuie să analizăm sustenabilitatea cheltuielilor financiare reduse şi scăderea cheltuielilor cu mentenanţa. Pe ansamblu, având în vedere că rezultatele nu sunt departe de estimările noastre, le considerăm ca neutre şi ne menţinem recomandarea de cumpă­rare“, spun analiştii Raiffeisen Capital & Investment.

Cheltuielile de mentenanţă ale Transelectrica s-au diminuat anul trecut cu 24,3%, la 104,3 mil. lei (23,6 mil. euro), care împreună cu creşterea tarifelor de transport au condus la o majorare a profitului operaţional al transportatorului de energie de 2,5 ori, până la 207,8 mil. lei (47 mil. euro).

De cealaltă parte, pe partea financiară pierderile companiei s-au redus cu 26,6 mil. lei, la numai 9,3 mil. lei. În anii trecuţi cheltuielile mari ale Transelectrica cu dobânzile la împrumuturi şi cele rezultatate din reevaluarea creditelor în valută ca urmare a deprecierii leului au afectat puternic profitabilitatea companiei.
Anul trecut cursul de schimb s-a menţinut relativ stabil, iar compania a profitat de un context favorabil de reducere a dobânzilor interbancare şi a luat măsuri de restructurare a datoriilor în vederea reducerii şi mai mult a cheltuielilor financiare.

Pentru a-şi finanţa investiţiile, noua conducere a Transelectrica şi-a propus să emită obligaţiuni cu o valoare totală de 900 mil. lei până în 2017 după ce a atras 200 mil. lei cu o ofertă în luna decembrie. Obligaţiunile oferă o dobândă de 6,1% pe an. „Suntem mai încrezători în capabilităţile Transelectrica după profitul generos înregistrat de companie în 2013, creşterile de tarif din debutul anului, noul management de la care avem aşteptări mari şi totodată aşteptăm ca în ultimul trimestru să vedem o revenire pe creştere a volumelor de electricitate transportate de companie. Totuşi trebuie avut în vedere că Fondul Proprietatea ar putea să vândă acţiuni la companie şi în acest fel să pună presiune pe preţul acţiunilor Transelectrica“, sunt de părere analiştii Raiffeisen Capital & Investment.

Ei mai spun că noul management are un interes mai mare să îmbu­nă­tăţească rezultatele societăţii datorită faptului că acestea sunt legate de bonusurile pe care le încasează conducerea. Ştefan Bucătaru a fost numit director general în iunie anul trecut pentru a re­structura financiar activitatea Transelectrica.

Anul aceasta sunt premise ca profitul Transelectrica să urce din nou, în condiţiile în care cei mai mulţi analişti se aşteaptă la o redresare a consumului de electricitate şi de volume transportate, iar totodată compania a beneficiat în debutul anului de o nouă majorare a tarifului de transport cu 4,7%, care va susţine profitabilitatea societăţii.

Începând cu jumătatea acestui an Transelectrica va intra într-o nouă perioadă de reglementare şi de aceea ar putea obţine de la ANRE noi creşteri de tarif.
Deşi datele INS arată că în primele zece luni ale anului volumul de energie transportată la nivel naţional s-a redus cu 6,4%, datele INS mai arată că exportul de energie electrică a fost aproape dublu, ajungând la 1,9 TWh, iar consumul propriu tehnologic al reţelelor şi staţiilor s-a diminuat cu 1,3%.
Pe parcursul şedinţei de ieri acţiunile Transelectrica se apreciau cu 0,3%, la un preţ de 15,64 lei/acţiune. La acest nivel compania are o capitalizare de 254 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO