Burse - Fonduri mutuale

Transgaz vrea să împrumute 350 mil. euro de la bănci pentru construcţia unor gazoducte. Suma este mai mare decât veniturile la nouă luni din 2023

Transgaz vrea să împrumute 350 mil. euro de la bănci...

Autor: Liviu Popescu

21.12.2023, 18:33 349

Operatorul sistemului de transport gaze naturale Transgaz (TGN), companie controlată de statul român prin secretariatul general al Guvernului, vrea să împrumute 350 milioane de euro de la bănci pentru proiecte de infrastructură gazieră şi astfel caută să apeleze la serviciile unui aranjor financiar.

Printre proiecte se numără: dezvoltarea coridorului sudic de transpor pentru preluarea gazelor de la ţărmul Mării Negre, conducta de transport de gaze DN600 Mihai Bravu- Siliştea şi transformarea în conductă godevilabilă, conducta Gherceşti-Jitaru, alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia, creşterea capacităţii de transport şi a siguranţei aprovizionării cu gaze a sucursalei Işalniţa şi Turceni.

Băncile sunt invitate să depună ofertele pentru aranjarea finanţării până la 2 februarie 2024, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul companiei. Finanţarea pe care vrea Transgaz să o atragă de la bănci vine în contextul în care atragerea de fonduri a fost provocatoare, CEO-ul spunând că 6 proiecte, în valoare de peste 500 de milioane de euro, nu au reuşit să obţină banii din Fondul de Modernizare.

„Nu am înţeles de ce, a spus Ion Sterian la un eveniment.

Transgaz a avut în primele nouă luni venituri de 1,1 mld. lei şi un profit net de 39 mil. lei. Compania are o capitalizare de 3,5 mld. lei. În 2023 acţiunile au urcat 9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO