Burse - Fonduri mutuale

Transportatorul auto Waberer, noua stea a bursei maghiare, ar putea avea 360 de milioane de euro capitalizare, cât Alro Slatina

Transportatorul auto Waberer, noua stea a bursei...

Autor: Dan Grigore Ivan

21.06.2017, 00:04 389
Waberer’s International, un transportator cu o flotă de aproximativ 3.500 de autovehicule, care desfăşoară în perioada 19 iunie-29 iunie o ofertă de listare pe bursa maghiară, ar putea avea o capitalizare cuprinsă între 90,5 şi 112 mi­liarde de forinţi maghiari (300-364 mil. euro), potrivit Portfoliu.hu.
 
La Bucureşti, o capitalizare asemă­nătoare ar avea Alro Slatina (274 mil. euro). Următoarea companie românească ca valoare ar fi Nuclearelectrica (431 mil. euro).
 
Waberer’s intenţionează să strângă circa 45 mil. euro, dintre care 32 mil. euro pentru a achiziţiona compania rivală poloneză Link. Aceasta ar fi cea mai mare listare din ultimul deceniu la Budapesta. Printre intermediari se numără Citigroup, Bereneberg, Renaissance Securitites şi Erste Bank. Spre comparaţie, cea mai mare companie privată la Bucureşti, Digi, a strâns 205 mil. euro.
 
Piaţa de capital de la Budapesta reuneşte 42 de companii, cu o capitalizare bursieră totală de aproximativ 23,51 miliarde euro. Nivelul concentrării este foarte mare în jurul a patru companii: OTP Bank, MOL Group, Gedeon Richter şi Magyar Telekom a căror valoare de piaţă cumulată este de  21,6 miliarde euro.
 
Astfel, acest cvartet reprezintă 92% din capitalizarea bursieră a tuturor emitenţilor maghiari, în vreme ce primele patru companii româneşti au o pondere de 53,7% în totalul capitalizării bursiere a companiilor locale.
 
Anul trecut, piaţa de capital de la Budapesta s-a apreciat cu aproximativ 25%, una dintre cele mai bune evoluţii din Europa şi din lume. În ultimii ani indicele BUX s-a clasat pe primele locuri în topul randamentelor bursiere. În 2017, referinţa bursei budapestane a crescut cu 12,87%, după un început de an mai greu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO