În timp ce procurorii verifică samsarii retrocedărilor de acum 10 ani

Trei fonduri străine de investiţii cumpără „puncte“ la fondul imobiliar naţional de 11 mld. euro

3 iul 2015 Autor: Roxana Pricop

Horia Simu, supranumit şi bancher al cuprului şi cesionarul care a încasat cele mai mari despă­gu­biri de la ANRP, a fost per­cheziţionat ieri de procurorii Di­recţiei Naţionale Anticorupţie pentru un dosar din 2006, potrivit unor surse citate de Mediafax. În acest timp, pe piaţa gri, persoane influente acu­mu­lează puncte de despăgubiri pe care le vând apoi către trei fonduri străine de in­vestiţii, care acţionează după modelul fon­dului Elliott la Fondul Pro­prietatea, potrivit informaţiilor obţinute de ZF.

De anul viitor, punctele vor putea fi folosite pentru a cumpăra păduri şi terenuri agricole pe care statul le va vărsa în fondul imobiliar naţional. Este necesar ca în cazul noii bule speculative care s-a creat odată cu apariţia Legii 165/2013 autorităţile să ia măsuri urgente şi să nu aştepte zece ani pentru a verifica faptele care se produc acum.

Ziarul Financiar a scris încă din 2010 despre gravele nereguli din pro­ce­dura de despăgubire de la Auto­ritatea Na­ţională pentru Res­tituirea Pro­prie­tăţilor (ANRP), descriind pro­cedeul prin care anumite dosare „săreau peste rând“ şi primeau rezol­vare la ANRP graţie funcţionarilor corupţi, despre supraevaluările dosa­relor şi despre cum persoane cu in­fluenţe politice şi nu foştii proprietari de drept erau prin­cipalii beneficiari ai legilor de re­tro­ce­dare. Însă de abia recent organele de anchetă ale statului (DNA) au început să ancheteze neregulile şi persoanele implicate în ceea ce a fost cea mai mare afacere a ultimului deceniu.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.07.2015

 

Cuvinte cheie:
fonduri
, investitii
, despagubiri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide