Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica da afara 150 de angajati din cauza pierderilor

17.02.2009, 19:15 115

Producatorul de motoare pentru industria aeronautica Turbomecania Bucuresti (TBM) a anuntat ca va disponibiliza aproximativ 150 din cei 700 de angajati, ca urmare a nevoii de reorganizare a compartimentelor de productie, in speranta redresarii financiare a companiei, se arata intr-un anunt transmis Bursei de la Bucuresti.

"In cursul anului 2008, Turbomecanica s-a confruntat cu o serie de probleme, care au constat in principal in diminuarea comenzilor pentru reparatia motoarelor elicopterului Puma si a avionului Soim IAR99 si in asimilarea unui numar impresionant de piese pentru clientii externi", spun reprezentantii companiei.
Consiliul de Administratie al Turbomecania a aprobat planul de restructurare, rezultatele preliminare pentru 2008 urmand a fi aprobate la sfarsitul acestei luni.
Pentru primele noua luni ale anul trecut, compania a raportat pierderi totale de aproximativ 20,2 mil. lei (circa 5,6 mil. euro), in timp ce cifra de afaceri a scazut la jumatate fata de aceeasi perioada a 2007, la 33,3 mil. lei (9,2 mil. euro).
Cele mai mari pierderi, de aproximativ 17 mil. lei, s-au datorat activitatii de exploatare, in timp ce pierderile financiare s-au ridicat la 3,1 mil. lei (aproximativ 0,9 mil. euro). Pierderile inregistrate s-au datorat aparitiei unor costuri suplimentare intervenite in contractul de intretinere pentru aparatele de zbor, detinut cu Ministerul Apararii Nationale.
Conducerea companiei apreciaza ca restructurarea organizatorica va duce la optimizarea cheltuielilor companiei si estimeaza pentru acest an un profit net de aproximativ 650.000 lei.
La sfarsitul anului trecut Erste Group a modificat recomandarea pentru titlurile Turbomecanica, de la "acumuleaza" la "diminueaza", si a scazut tinta de pret pentru o actiune de la 4 lei/actiune la 0,076 lei/actiune, ca urmare a amanarii contractului de mentenanta cu MApN. Pretul titlurilor Turbomecania a scazut ieri cu 12%, la 0,052 lei. La acest pret, capitalizarea companiei este de 19,2 mil. lei (4,5 mil. euro).
In prezent principalii actionari ai Turbomecanica sunt Viehmann Radu, presedintele Consiliului de Administratie, cu o participatie de 25,9%, si Ciorapciu Dana, cu 15,1%. Restul participatiei, de 58,9%, este detinuta de investitori persoane fizice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO