Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica răscumpără acţiuni pentru a-şi fideliza angajaţii

Turbomecanica răscumpără acţiuni pentru a-şi...

Autor: Roxana Pricop

14.12.2015, 00:02 783

Producătorul de componente de aeronave Turbomecanica Bucureşti (simbol bursier TBM) cere acordul acţionarilor în AGA din 18 ianuarie pentru a răscumpăra până la 36,94 milioane de acţiuni sau 10% din capital, pentru a implementa un sistem de bonusare şi de fidelizare a angajaţilor pe o perioadă de cel puţin trei ani.

Anunţul a alimentat o creştere de 11% a acţiunilor Turbomecanica în şedinţa de vineri, până la o cotaţie de 0,0364 lei/unitate, pe un volum de aproape 10 ori mai mare decât într-o şedinţă obişnuită.

La acest preţ, pachetul de răs­cumpărări vizat de companie ar valora 1,34 milioane de lei. La finalul anului trecut, compania avea peste 310 an­gajaţi.

Compania a înregistrat un profit net de aproape 2 milioane de lei în primele nouă luni din acest an, faţă de pierderi de 2,5 milioane de lei în acelaşi interval al anului trecut.

Revenirea pe profit s-a datorat comenzilor în creştere de la IAR Ghimbav şi Ministerul Apărării. Afa­cerile companiei au avansat cu 22%, până la 34,3 milioane de lei. Mare parte din cifra de afaceri a companiei provine de pe piaţa locală şi doar 5 milioane de lei reprezintă producţia trimisă la export.

Principalii clienţi ai companiei pe piaţa locală sunt IAR Ghimbav şi Ministerul Apărării.

În trimestru al treilea, profitul companiei a fost de 2,8 milioane de lei, în condiţiile în care în primele două trimestre compania a raportat pierderi. Spre comparaţie, în trimestru al treilea din 2014 compania a raportat pierderi de circa 3 milioane de lei.

Producătorul de componente aviatice Turbomecanica estimează că anul acesta va obţine primul rezultat pozitiv din 2007, cu condiţia ca tensiunile din Ucraina să continue. Turbomecanica şi-a bugetat pentru anul 2015 afaceri de 50 de milioane de lei şi un rezultat net de 2,9 milioane de lei. Compania a fost pe pierderi în fiecare an între 2008 şi 2014.

Cel mai mare acţionar al companiei este Radu Viehmann, directorul general, cu o deţinere de circa 26% din acţiuni. Ciorapciu Dana Maria deţine 15%, iar Ciorapciu Sorin Tudor deţine 9,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO