Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica taie din costuri ca sa revina pe profit

Turbomecanica taie din costuri ca sa revina pe profit
09.04.2009, 18:36 56

Producatorul de motoare si componente pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti (simbol bursier TBM) si-a bugetat pentru acest an un profit de 0,5 mil. lei (circa 120.000 de euro), fata de pierderea de 27,4 mil. lei (7,4 mil. euro) inregistrata in 2008, potrivit proiectului de buget care va fi dezbatut in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.

Compania vizeaza in acest an venituri totale in valoare de 70 mil. lei, in scadere cu circa 3,5% fata de veniturile din 2008, de 72,6 mil. lei (19,7 mil. euro), in vreme ce cheltuielile sunt prognozate sa coboare cu 30%, de la 100 mil. lei (27,2 mil. euro), la 69,5 mil. lei. Cifra de afaceri este estimata sa creasca in acest an cu 10%, de la un nivel de 63 mil. lei (17,1 mil. euro) in 2008 la 69,5 mil. lei (16,5 mil. euro) in 2009.
Bugetul pentru acest an este unul mai conservator decat cel din 2008, cand compania nu a reusit sa atinga estimarile initiale ca urmare a neonorarii unor contracte de catre clienti. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Anul trecut, Turbomecanica si-a bugetat un profit net de 8,7 mil. lei, pe fondul unor venituri de 96,6 mil. lei si a unor cheltuieli in valoare de 87,9 mil. lei. In plus, firma vedea o cifra de afaceri de 94 de milioane de lei, din care a realizat insa numai 63 mil. lei. Conform societatii, nerealizarea nivelului bugetat anul trecut s-a datorat in special lipsei de comenzi din partea Ministerului Apararii Nationale (MApN) pentru servicii de reparatii.
Rezultatul inregistrat de societate anul trecut prin nerealizarea cu 31 mil. lei a veniturilor estimate a fost generata in principal de pierderile de 14,5 mil. lei din activitatea de exploatare si de 9,9 mil. lei din dobanzi si diferente de curs valutar.
 
Mizeaza mai mult pe clientii externi
Pentru 2009, Turbomecanica se asteapta la un echilibru intre productia destinata pietei interne si exporturi. Pentru piata interna societatea estimeaza realizarea de produse in valoare de 34,6 mil. lei (8,7 mil. euro), in vreme ce pentru export compania vizeaza o productie de 34,9 mil. lei (8,7 mil. euro). Cel mai important client de pe piata interna este considerat in continuare MApN-ul, Turbomecanica asteptand in 2009 contracte cu ministerul in valoare de 15,4 mil. lei (3,8 mil. euro), sub nivelul estimat pentru anul 2008, de 16,6 mil. lei. Pentru export, cea mai mare parte a productiei este destinata firmei GE Aircraft Engines, parte a gigantului american General Electrica, valoarea totala a contractelor cu firma americana asteptandu-se sa se ridice la 20,7 mil. lei (5,2 mil. euro).
Turbomecanica are de rambursat in acest an credite totale in valoare de 42,1 mil. lei, dintre care 33,3 mil. lei trebuie rambursati in trimestrul doi. Cu toate acestea, societatea doreste prelungirea creditelor si majorarea acestora pana la un nivel de 42,7 mil. lei pentru acoperirea in totalitate a deficitului de finantare al societatii.
La finele anului trecut societatea avea un numar mediu de salariati de 738 de persoane, valoarea totala a salariilor ridicandu-se la 28 mil. lei (7,6 mil. euro).
In acest an societatea vizeaza un plan de restructurare care presupune disponibilizarea unui numar de circa 150 de angajati, ca urmare a nevoii de reorganizare a compartimentelor de productie, in speranta redresarii financiare a companiei.
 
Tranzactiile mari urca pretul actiunilor
In ultimele sedinte, actiunile Turbomecanica au fost intens tranzactionate, fiind transferate pachete mari, reprezentand 5,5% din capitalul companiei. Pana ieri nu fusese raportat insa niciun actionar semnificativ nou.
Conform ultimelor raportari de la Bursa, cel mai important actionar al Turbomecanica este Radu Viehmann, presedintele Consiliului de Administratie, cu o detinere de 25,91% din societate. Un pachet important, de 15,16% din companie, detine si Dana Maria Ciorapciu.
Titlurile Turbomecanica au ramas in sedinta de tranzactionare de ieri fara vanzatori, pretul de transfer fiind de 0,0655 lei/actiune, cu aproape 15% peste nivelul de referinta. La acest nivel, capitalizarea societatii se ridica la 24,2 milioane de lei (5,8 milioane de euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO